Press/PGŽ
HRVATSKA ISTRA I KVARNER

U funkciju stavljen suvremeni mamograf u Centru Doma zdravlja u Rijeci

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina posjetio je na Međunarodni dan žena 08. ožujka Centar Doma zdravlja PGŽ u Parku Nikole Hosta u Rijeci, gdje je stavljen u funkciju najsuvremeniji mamograf, dijagnostički uređaj za rano otkrivanje karcionama dojke u Hrvatskoj.

“Svim ženama u Primorsko-goranskoj županiji poklonili smo novi mamografski uređaj, najmoderniji u Hrvatskoj. Radi se o uređaju vrijednom 2 milijuna kuna, a omogućit će daleko detaljnije pretrage nego što je to bilo do sada. Postojeći uređaj je dosta toga odradio, a novi je sada na dispoziciji i u funkciji za pravovremenu dijagnostiku i očuvanje zdravlja žena”; rekao je župan Zlatko Komadina tom prigodom.

Press/PGŽ

Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič uz čestitke za Dan žena zahvalio se svim zdravstvenim djelatnicama koje svakodnevno pomažu kako u pružanju zdravstvene zaštite, tako i u njenoj organizaciji.

“Simbolika današnjeg dana ukazuje nam koliko Županija ulaže u razvoj i kvalitetu zdravstvene zaštite, kako u ljudski kadar, tako i u opremu. Novi mamografski uređaj sigurno je korak naprijed u dodatnom razvoju vanbolničke specijalistike i možemo slobodno reći da je jedan od rijetkih uređaja u regiji s ovom razinom kvalitete. Na taj način dodatno smo dostupni našim sugrađankama kako u segmentu prevencije tako i u provođenju Nacionalnog programa i praćenju žena koje imaju bolesti dojki“, rekao je Mozetič.

Digitalni mamograf sa tomosintezom je uređaj koji omogućuje 3D mamografiju, odnosno sve nove tehnologije koje donose znatno ranije i kvalitetnije otkrivanje malignih promjena na dojci i minimalno invazivnu dijagnostiku čime će se smanjiti broj nepotrebnih kirurških zahvata.

Prema riječima voditeljice Odjela specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite dr. Emine Grgurević Dujmić, novost kod ovoga uređaja je kontrastna mamografija kojom se omogućuje bolji uvid u početne oblike tumora dojke te je podsjetila da je PGŽ među prvima krenula s programima probira kao što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Rak dojke je najčešći rak koji se pojavljuje u žena i veliki je javnozdravstveni problem. Sukladno u trendovima u svijetu, i kod nas je primjećuje porast incidencije raka dojke od početka registracije malignih bolesti. Najčešći uzrok smrti žena u Hrvatskoj, u dobi između 35. i 59. godine života, je rak dojke.

Posjetu Centra Doma zdravlja PGŽ u Parku Nikole Hosta prisustvovale su i zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u samoizolaciji

Glas otoka

Zlatko Komadina (SDP) objavio video svoje kandidature za župana PGŽ

Vedran Morin

Velika investicija Primorsko-goranske županije u Lječilište Veli Lošinj

Vedran Morin