facebook.com/pg/HDZ1989
POLITIKA

Plenković je mišljenja da je u polusukobu s predsjednikom Milanovićem

Predsjedništvo i Naciononalno vijeće HDZ-a u ponedjeljak 8. ožujka u središnjici stranke održalo je zajedničku sjednicu na kojoj se govorilo o prošlotjednim političkim zbivanjima te su najavljene ključne teme Hrvatskoga sabora. Na sjednici su predstavljene i aktivnosti vezane za lokalne izbore po županijama i gradovima.

“Izabrali smo kvalitetne kandidate te očekujemo da izborna kampanja bude poštena i da oni koji imaju najbolji program dobiju povjerenje građana”, rekao je novinarima nakon sjednice predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Osvrnuo se i na izbor predsjednika Vrhovnog suda te najavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da će za predsjednicu Vrhovnog suda predložiti Zlatu Đurđević.

“Rekao sam i prije desetak dana da to ne vidim kao temu oko koje bi trebao postojati prijepor. Sustav koji smo usvojili nakon zadnjeg izbora suca Vrhovnog suda 2017. godine je sustav koji je dodatno propisao proceduru izbora predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda”, izjavio je Plenković.

Naglasio je kako je taj sustav koristan i bolji nego što je bio do tada zbog javnog poziva i činjenice da oni koji žele biti predloženi Hrvatskom saboru od strane predsjednika Republike trebaju predložiti svoj program.

“Predsjednik Republike može imati stav o bilo kojoj temi, ali onaj koji određuje je li nešto u skladu s Ustavom je Ustavni sud”, ustvrdio je Plenković.

Novinare je zanimalo je li se radi o novom sukobu u vrhu vlasti vezano za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

“Očito da idemo u nekakav polusukob jer on apsolutno ovoga puta nije iniciran niti za nas nema nikakve potrebe da do njega dolazi. Znamo proceduru, ona je jasna. Svi koji su željeli biti predloženi od strane predsjednika Republike mogli su na javnom pozivu iskazati svoj interes. To je mogla učiniti i Đurđević, ne vidim zašto nije”, rekao je Plenković.

Dodao je da poznaje Đurđević koja je profesorica kazneno-procesnog prava na Pravnom fakultetu.

“Imam dojam da se prilično ohrabrila da izjavi kako prihvaća postupovnim putem ići prema kandidaturi”, ustvrdio je Plenković.

Na upit novinarke portala Glas otoka komentirao je i prošlotjedni incident u Petrinji, za koji je gradonačelnik Darinko Dumbović prozvao Most i HDZ.

“Dobro surađujemo s gradonačelnikom Dumbovićem. Potpredsjednik Tomo Medved je po cijele dane u Petrinji. Pomažemo Petrinjcima i ljudima na Baniji. Ne znam kakve veze HDZ ima s tim incidentom”, rekao je Plenković.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")