Foto: HDZ Supetar
POLITIKA

HDZ Supetar: ‘Prije razvrstavanja otpada gradonačelnica bi najprije trebala razvrstati istinu od neistine’

Gospodarenje otpadom u Gradu Supetru tema je od velikog interesa javnosti koja izaziva niz reakcija, pa tako i kod supetarskog HDZ-a koji je reagirao priopćenjem prema portalu Glas otoka.

“Dok građane posljednjih dana ‘bombardiraju’ plaćeni članci po različitim portalima o razvrstavanju otpada, u Gradu Supetru realnost je drugačija. Odlagalište Kupinovica i problem odlaganja i razvrstavanja otpada u našem Gradu jedan je od najvećih problema, ali zasigurno i najsramotniji pokušaj ‘obmane’ naše gradonačelnice”, ističe se uvodno u priopćenju.

Arhivska fotografija odlagališta Kupinovica iz 2020./HDZ Supetar

Dodaju kako se Gradonačelnica Ivana Marković i direktorica komunalnog društva “Grad”, Marijana Šemanović, hvale u velikom stilu projektom prikupljanja otpada na kućnom pragu te budućom podjelom novih spremnika za papir, plastiku i kompost.

“Kao što se kuća ne gradi od krova nego od temelja, tako je i sustav gospodarenja otpadom trebao započeti izgradnjom reciklažnog dvorišta i svakako potrebnom sanacijom odlagališta Kupinovica. Podneseni zahtjev za građevinsku dozvolu za izgradnju reciklažnog dvorišta je odbijen zbog nemara gradskih službi koje nisu prethodno provjerili je li čestica zemljišta za koju su podnijeli zahtjev predviđena važećim prostornim planom za takvu namjenu”, naglašavaju iz GO HDZ Supetar.

Iz GO također skreću pozornost na to da su građani primijetili da isti kamion prikuplja sav otpad te tim činom, kako navode, sav trud građana u odvajanju otpada biva pomiješan u jedan sada već jako opasan otpad.

“Takav otpad biva istresen na odlagalište Kupinovica gdje se jednostavno zatrpava zemljom. Ciklus onečišćenja se nastavlja zrakom, a sada već veliko brdo otpada se ispire oborinskim vodama koje se slijevaju u uvalu Babin laz nadomak Supetra. Koliko je to sve skupa štetno za zdravlje građana, govori i studija o utjecaju na okoliš – odlagališta Kupinovica iz 2009. godine, kada je na odlagalištu bila daleko manja količina otpada. Moramo naglasiti da KD Grad i dalje posluje bez dozvole za gospodarenje otpadom. Također naglašavamo da imovinsko-pravni odnosi odlagališta nisu riješeni, a spominjanje ishođene građevinske dozvole za sanaciju cijelog područja Kupinovice je u prvom redu – neistinita informacija. Na upite građana u svezi odvajanja otpada, gradonačelnica odgovara da se već godinu dana predaje otpad koncesionaru što je daleko od istine”, upozoravaju u priopćenju.

Po dostupnim informacijama s kojima raspolaže HDZ Supetar, kako tvrde, do sada je koncesionaru predano nula kubika recikliranog otpada.

“Otpad se ne reciklira, a trud građana biva izmiješan i zatrpan zemljom – to je bolna i na kraju sramotna istina koja ima dugoročne posljedice za okolna zemljišta i zdravlje građana. Onečišćenje mora u Babinom lazu je također dio sramotne istine što nikako nije doprinos razvoju turizma”, jasnog su stava u lokalnom HDZ-u, te se u jednome slažu s gradonačelnicom, da ih čeka jako dug put.

“Osim što se nismo pomaknuli naprijed, krenuli smo unazad dovodeći svo otočko smeće ne vodeći računa o zdravlju građana, poljoprivredi i ekološkom pristupu problemu. Kako sagraditi kuću počevši od krova zvuči kao šala. Kako zbrinuti otpad ovakvim načinom odlaganja je krajnje opasna obmana i daleko je od pošalica. Građani se s pravom pitaju što se to promijenilo nabolje. Građani Miraca, Splitske i Škripa s pravom pitaju što predstavljaju kontejneri/zeleni otoci koji su – zaključani. Prije razvrstavanja otpada gradonačelnica bi najprije trebala razvrstati istinu od neistine”, zaključuje se u pristiglom priopćenju supetarskoga HDZ-a.

Na Facebook stranici Gradske organizacije nalazi se i predstavka Državnog inspektorata u kojoj se navodi da KD “Grad” nema dozvolu za odlaganje komunalnog otpada, a iz HDZ-a nam objašnjavaju da gradska vlast to nije htjela prihvatiti pod izlikom da bi građanima poskupio odvoz otpada do Košera. Također podsjećaju da su organizirani prosvjedi pa i referendum, međutim ishod svega je tužba Gradonačelnice protiv Poljoprivredne zadruge i njezinog predsjednika koji se bori da se riješi taj problem. Iz supetarskog HDZ-a ne skrivaju bojazan da bi se najavljena novčana sredstva iz Fonda za sanaciju Kupinovice mogla nenamjenski utrošiti.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Supetarski HDZ pozvao gradonačelnicu da transparentno prikaže stanje gradskih financija

Vedran Morin

SUPETAR OBNAVLJA KUĆU Prva beba u 2021. rođena u Sisku, a iz obitelji je čija kuća je stradala u potresu

Glas otoka

Supetarski HDZ: ‘Ivana Marković se naslađuje pogoršanju epidemiološke situacije gazeći preko leševa’

Glas otoka