Pavela Digital
IZBOR UREDNIKA KOLUMNE

Franković je po jednoj stvari već nadmašio HDZ-ovu gradonačelnicu za 100 posto

HDZ-ova Ana Kučić od neovisnih i kritičkih medija bježi kao vrag od tamjana, a dokaz tomu je izbjegavanje da održi konferenciju za medije na čemu Glas otoka teži od prvoga dana unazad 18 mjeseci. S druge strane, već kod predstavljanja koalicije njezin protukandidat Mario Franković zajedno s partnerima iz SDP-a sazvao je konferenciju za medije, pa čak i prenosio uživo putem vlastite službene Facebook stranice spremno odgovaravši na pitanja novinara. Čak ni Gari Cappelli u svome mandatu nije bio spreman ponuditi koliko su pružili tim Franković i SDP. U neku ruku političarima je mudro spoznati da se bez suradnje s kritičkim medijima teško dobivaju izbori, a bježanje od sedme sile identično je okretanju leđa odgovornosti. Prozivanje medija s druge strane pokazatelj je, pak, političke nekulture, nestabilnosti, nesigurnosti i, ponavljam, neodgovornosti prvenstveno prema svojim biračima i ostalim građanima.

Franković je sazvanom presicom ukazao na jednu od svojih programskih odrednica, a to je nadogradnja. Osim toga, iz tima Franković povratno dobijemo odgovore na pitanja, dok iz Grada Malog Lošinja, odnosno gradskog poglavarstva odgovor na bilo kakav upit nismo zaprimili mjesecima. Bilo bi tim bolje od malološinjske gradonačelnice dobiti uvid u podatke koliko je u četverogodišnjemu mandatu istresla iz gradske blagajne za bliske joj medije koji se s kritikom ne susreću ni kada ispunjavaju križaljku pa je potrebno navesti riječ “kritika”. No, opet, niti jedan od sponzoriranih medija nije dobio što je Glas otoka zaprimio, poruku otočana da nam se dodijeli nagrada Grada Malog Lošinja za neovisno novinarstvo, što je samo po sebi priznanje koje vrijedi više od bilo kojeg oblika sponzorstva. I zato ne čude neumorni, a opet neuspjeli očajnički pokušaji HDZ-ovih botova da svim silama diskreditiraju rad ovoga medija. Jer slatka je vlast…

Mario Franković u dva je navrata na naš upit dao jasno do znanja da je uloga novinara biti partner u vlasti, ali jednako se i kritički usmjeriti jer tek tako društvo ide naprijed. Činjenica je da je novinarstvo javno dobro pa je i pružanje odgovora na pitanja od interesa javnosti bitan čimbenik demokratskog okruženja. A SDP koji podržava Frankovića kao kandidata za gradonačelnika pozvao se na moderan Lošinj koji pod vodstvom vladajuće strukture ozbiljno zaostaje po tom pitanju. I nisu ove riječi otvorena podrška jednoj političkoj opciji već činjenica koja bi kao takva trebala biti prihvaćena.

Svejedno, koliko god gradsko poglavarstvo nastojalo bježati od istine, sljedeća dva mjeseca Glas otoka neumorno će iznositi pitanja na koje HDZ-ova vlast na Lošinju ili ne želi pružiti odgovore ili ih jednostavno nema. Podsjećat ćemo na probleme koji nisu riješeni i zahtijevati da se svakoga građanina jednako tretira, bez obzira na stranačko opredjeljenje. Posebnu pozornost posvetit ćemo zaštiti naših izvora i zviždača jer to je novinarska zadaća.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Zlatko Komadina i Mario Franković najavili zaokret politike na Lošinju

Vedran Morin

Nakon velikog propusta s listom, lošinjski HDZ učinio novi – izbacili hrvatskog branitelja

Vedran Morin

Mario Franković najavio predstavljanje kandidacijske liste

Glas otoka