POLITIKA

Tko će sa SDP-om i Frankovićem?

Na konferenciji za medije Gradske organizacije SDP-a Mali Lošinj i nestranačkoga kandidata Marija Frankovića održanoj u petak 05. ožujka na upit portala Glas otoka hoće li se proširivati koalicija s novim partnerima, Dejan Nekić (SDP) poručio je da su otvoreni za suradnju sa strankama lijevog centra.

Takva suradnja značila bi da su spremni surađivati i sa dva još uvijek aktualna HDZ-ova vladajuća koalicijska partnera – HNS-om, čiji predsjednik Elvis Živković uživa mjesto predsjednika Gradskog vijeća te IDS-om čiji pak predsjednik Andrino Maglievaz ne skriva simpatije prema HDZ-ovoj gradonačelnici, barem prema porukama koje je javnost imala prilike čuti na posljednjoj sjednici GV-a. Neprirodne političke pozicije IDS-a i HNS-a kod otočne javnosti izazivaju najviše polemika, samim time donose i pregršt nepoznanica po pitanju nastupa na lokalnim izborima.

Tu je svakako i lošinjski PGS na čelu s predsjednikom Brankom Domcem, kojeg u kuloarskim pričama povezuju dobronaklonim gradonačelnici Ani Kučić. Ipak, kako stranku ne čini samo jedna osoba, o potencijalnim koalicijima odlučivat će županijska razina i članstvo gradske organizacije, kako u IDS-u i HNS-u, tako i PGS-u. Povratak u politiku objavio je službeno Rudi Ivković, predsjednik organizacije HSLS-a koju možemo svrstati u politički centar. Ivković je poznat kao osoba koja se ne libi kritizirati vladajuće pa bi se eventualnom suradnjom kampanja dodatno zakuhala. Ipak, ostaje pitanje zadovoljenja epiteta HSLS-a gdje računaju na mjesto gradonačelnika.

“Trenutno radimo na programu, a poziv za sada nismo od nikoga dobili”, kratko nam je rekao Ivković.

Nikako ne treba zaboraviti Uniju Kvarnera koja solidno kotira kod biračkog tijela na Kvarneru, čija podrška se kreće na granici jednog mandata, odnosno 5 posto. Nadalje ostaje opcija sa Hrvatskim laburistima Dorijana Božičevića, također gorljivim kritičarom HDZ-ove vladavine, a ne isključujemo ni pokretanje novih platformi kao primjerice “Možemo” ili nezavisnih lista koje su voljne priključiti se otvorenom pozivu jačanja lijevog centra na Lošinju. Naravno, za očekivati je naklonost dijela biračkoga tijela HSU-a, odnosno umirovljenika, dok HSS koji je s predsjednikom stranke Krešom Beljakom skrenuo prilično lijevo, na otoku ipak naginje tradicionalnim vrijednostima, između ostaloga partnerstvu sa HDZ-om.

Tko će sa SDP-om i Frankovićem doznat ćemo, sigurni smo, vrlo brzo.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Osim Frankovića, poziv na konferenciju za medije nije dobio ni Glas otoka dok nije izreagirano

Vedran Morin

Franković je po jednoj stvari već nadmašio HDZ-ovu gradonačelnicu za 100 posto

Vedran Morin

Medarić, Nekić i Franković složni: ‘Vodit ćemo afirmativnu kampanju i pobijediti’

Vedran Morin