Vedran Morin/Glas otoka
DALMACIJA HRVATSKA

PROJEKT SEACLEAR Besplatno predavanje o robotima koji će čistiti podmorje

“Kako roboti mogu očistiti naš nered?” tema je online predavanja koju organizira Fraunhofer centar za pomorsku logistiku i usluge iz Njemačke, a predstavit će projekt SeaClear, koji se dijelom provodi i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Besplatno predavanje na engleskom jeziku bit će održano u petak, 5. ožujka s početkom u 12 sati, a za sudjelovanje se potrebno registrirati putem sljedeće POVEZNICE.

Projekt SeaClear, punog naziva “Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot”, za cilj ima razvijanje autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna i financiran je u sto postotnom iznosu iz programa HORIZON 2020. Kroz projekt je osigurano više od šest milijuna kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije, a Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini su hrvatski partneri.

Za pilot područje odabrana su podmorje oko otoka Lokruma te područje Malostonskog zaljeva, koji predstavlja područje iz sektora marikulture, dok je treća lokacija luka Hamburg. Uz Regionalnu agenciju DUNEA, u partnerstvu sudjeluje i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku koji ima sve kompetencije za ovu zahtjevnu ulogu u razvijanju inovativnih rješenja problema otpada u moru.

U partnerstvu sudjeluju i neke od najpoznatijih svjetskih organizacija koje će isporučiti provjereni hardver te četiri akademske institucije s komplementarnom stručnošću podvodne i zračne robotike, senzora, preslikavanja i kontrole. Projekt je ukupno vrijedan 37.099.342,50 kuna, a provodit će se do prosinca 2023. godine.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")