Press/GZ
GLAS OTOKA OSTALI

Skulptura Jedrilje sa Silbe dolazi u Zadar na obnovu

Program Društva za prirodnu i kulturnu baštinu otoka Silbe – Samotvorac podržan je u okviru Javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2021. Prihvaćeni program ove udruge zove se “Obnova skulpture”, a podrazumijeva obnovu prepoznatljive kamene skulpture Šime Vulasa koja se nalazi na silbenskoj rivi, a nažalost teško je oštećena udarom groma 15. studenog 2019. godine.

Istaknuti kipar i profesor Šime Vulas (1932. – 2018.) za svoj je otok 1997. godine izradio kamenu skulpturu posvećenu mornaru, koja u stiliziranoj formi jedrenjaka asocira na pomorstvom obilježenu prošlost Silbe. Vulasovo “Jedrilje” postavljeno je u središtu polukružnog platoa formiranog uz morsku obalu kod “Starog mula” na Žaliću, te je kao monumentalna javna skulptura postalo novim vizualnim simbolom Silbe.

Trošak restauratorskog zahvata iznosi 122.250,00 kn, a Grad Zadar i Upravni odjel za kulturu i šport sufinanciraju obnovu s 66.000,00 kuna, odnosno, nešto više od polovice cjelokupnog iznosa. Izvođač radova je restauratorska firma Travej d.o.o. iz Zadra. Ostatak sredstava osigurat će nositelj projekta, lokalna udruga Društvo za prirodnu i kulturnu baštinu otoka Silbe – Samotvorac, koja upravo priprema buduće aktivnosti za prikupljanje preostalih sredstava za obnovu spomenika.

Spomenik će se radi visokog stupnja oštećenosti rastaviti i transportirati u radionicu u Zadru gdje će se provesti zahvat njegove sanacije i konzervacije, nakon čega će se postaviti na svoju izvornu poziciju. Rad na transportu obaviti će se ove srijede, 3. ožujka 2021. godine.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Za sanaciju rive i šetnice na otoku Ižu osigurano 400.000 kuna

Glas otoka

Javni natječaj Grada Zadra za financiranje projekata udruga iz područja razvitka otoka

Glas otoka

Grad Zadar ignorira dopise Udruge “Iž u srcu’

Glas otoka