Vedran Morin/Glas otoka
IZBOR UREDNIKA KOLUMNE

Pismo upućeno članovima lošinjskog HDZ-a ukazuje na jedan vrlo bitan detalj

Politika liderice lokalnog HDZ-a i gradonačelnice Grada Malog Lošinja Ane Kučić temelji se na izbjegavanju odgovornosti za nepravilnosti u poslovanju gradske uprave koje su ustanovljene izvješćem Državne revizije i svojatanjem projekata koje autorizira bivši gradonačelnik Gari Cappelli.

> Procurio dokument: Kučić (HDZ) članovima poslala anketu prisvajajući projekte koje su platili svi građani

Kako bi nepristranom čitatelju, a i onima koji ne prate redovito političke prilike na Lošinju, utemeljili ove navode potrebno je krenuti redom i raščlaniti uvodno. Naime, za slabije upućene, dana 22. prosinca 2020. u suradnji s portalom Telegram poslali smo upit državnoj revizorici Biserki Čoh Mikulec, nakon čega je Državni ured za reviziju na službenim stranicama objavio godišnje financijsko izvješće Grada Malog Lošinja za 2019. godinu. U tom izvješću na 42 stranice istaknute su brojne nepravilnosti koje iz gradskog poglavarstva pravdavaju prebacivanjem odgovornosti na bivše djelatnike. Izvješće je ovaj portal ekskluzivno objavio u trenucima dok je trajala sjednica GV-a na kojoj je igrom slučaja vijećnik s nezavisne liste Ivica Martuslović postavio pitanje “kada će biti objavljeni podaci revizije”, na što je gradonačelnica Kučić odgovorila “kroz nekoliko dana”. Nastavno na te riječi, izjavila je također kako na pitanju reforme gradskih stanova radi “veliki broj stručnih djelatnika Grada”.

> DOZNAJEMO Državna revizija u izvještaju za Grad Mali Lošinj istaknula brojne nepravilnosti

Međutim, Ana Kučić se brzo “ugrizla za jezik” jer je upravo izvješće revizora, koje smo objavili samo nekoliko trenutaka nakon tih riječi, pokazalo da postoje veliki problemi upravo i sa gradskim stanovima. Kako bi brže bolje nastavila opravdavati samu sebe, na posljednjoj sjednici GV-a pokušala je ponovno odgovornost na izvješće revizije prebaciti drugima na teret, odnosno vratiti ih nekoliko godina unazad, ali se ponovno ugrizla za jezik jer je, očito, zaboravila da je u prethodnom mandatu također obnašala vlast kao zamjenica gradonačelnika. Iako je dakle od spornog izvješća proteklo dulje od dva mjeseca, građani još uvijek nemaju odgovore na brojna pitanja, no to šefici lokalnog HDZ-a očito ne predstavlja problem pa je u pismu članovima stranke sastavila hvalospjev o sebi kao stranačkoj liderici i otočnoj načelnici.

I dok je po pitanju državne revizije odgovornost prebacila na bivše djelatnike i Garija Cappellija, s druge strane zasluge bivšega gradonačelnika prisvojila je brže bolje sebi prikazujući ih u pismu članstvu kao “stranački zajednički projekt HDZ-ove vladavine duge dva desetljeća”. Da njezino licemjerje ne poznaje granice u pismu je zaključila navodima da se gradska vrhuška vodi “demokracijom i transparentnošću”, iako na bezbroj pitanja ovoga portala još nije pružila ni jedan konkretan odgovor. Zato je temelje demokracije neprikosnoveno srušila kao čunjeve onoga dana kada je za sve nedaće koje su uslijedile optužila “Glas otoka”. Pa i taj termin “transparentnost” je posljednja riječ koju može i smije koristiti aktualna gradska vlast jer tek trebaju osigurati odgovore na krucijalna pitanja: gdje je novac od prodaje zgrade nekadašnje osnovne škole, zašto se iz Proračuna izdvaja 290.000 kuna za kazne, koliko Grad Mali Lošinj plaća portalu gradonacelnik.hr da piše same hvalospjeve, kada će se riješiti stambeno pitanje mnogih obitelji koje su stavljene na čekanje, gdje je novac od prodaje gradske imovine i u što se planiraju potrošiti sredstva od imovine koja se tek treba prodati, zašto se projekt javne rasvjete planira realizirati kreditom umjesto novcem iz EU, zašto Grad investira u Loger, a nema rješenje za bolju povezanost s kopnom, je li Grad pod istragom Uskoka te brojna druga pitanja.

U demokratskoj i transparentnoj proeuropskoj državi na koju se Gradonačelnica poziva vlast koja na spomenuta pitanja nema odgovore ne zaslužuje novi mandat.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Gari Cappelli (HDZ) predao preko 10.000 potpisa podrške kandidaturi za župana PGŽ

Glas otoka

Nakon velikog propusta s listom, lošinjski HDZ učinio novi – izbacili hrvatskog branitelja

Vedran Morin

Doznajemo imena trinaestorice s liste lošinjskog HDZ-a i koalicijske partnere

Vedran Morin