Press/GR
POLITIKA

Grad Rovinj projekt izgradnje sjevernog lukobrana Sv. Katarina kandidirao za EU fondove

Dok se radovi izgradnje Sjeverne luke San Pelagio odvijaju prema planiranom tempu, kako navode iz Grada Rovinja, Lučka uprava Rovinj u međuvremenu razvija još jedan projekt strateške važnosti. Riječ je o izgradnji Sjevernog lukobrana na otoku Sv.Katarina, projektu kojeg je Lučka uprava nedavno dostavila Istarskoj Županiji kako bi isti kandidirala za dodjelu Europskih strukturnih i investicijkih fondova.

Press/GR

“Južna je luka rizična uglavnom zbog naleta snažnih vjetrova iz III i IV kvadranta, dok postojeće pomorske građevine južne luke ne pružaju dostatnu zaštitu plovilima unutar iste. Stoga je u svrhu zaštite gradske luke od vanjskih valova i sve češćih plimnih valova uzrokovanih klimatskim promjenama, planirana izgradnja 2 lukobrana na otoku Sv. Katarina”, ocjena je Grada Rovinja.

Sjeverni lukobran nadmorske dužine oko 152 m će se prvi izgraditi a isti će se preklapati s Velikim molom, te tako omogućiti siguran vez za plovila međunarodnog i domaćeg linijskog prometa te brodicama lokalnog stanovništva. Nakon izgradnje sjevernog lukobrana, planirana je izgradnja južnog u nadmorskoj dužini od oko 183 m koji će se preklapati s lukobranom ACI marine i tako zatvoriti direktan prodor razornih valova iz smjerova jugozapada, sjeverozapada i zapada te će se omogućiti siguran vez za plovila međunarodnog i domaćeg linijskog prometa te brodicama lokalnog stanovništva. Na taj će se način, dakle, osim zaštite gradske luke od vanjskih i plimnih valova riješiti i dugogodišnji problem nedostatnog broja vezova u našem gradu.

Na oba je lukobrana predviđena rasvjeta te hidrantska mreža, a na samom se lukobranu ne planira privez plovila te se stoga neće opremiti priveznom opremom za plovila. Lukobran se planira kao tip “jetty”, s kamenom obalozaštitom – školjerom s vanjske strane, a s unutarnje strane s vertikalnim betonskim obalnim zidom, dok se na glavi sjevernog lukobrana planira postavljanje lučkog svjetla.

Do sada je za navedeni projekt ishodovana građevinska dozvola te je izrađen glavni projekt, priopćio je Grad, a procjenjena vrijednost izgradnje oba lukobrana je 8.667.286 eura.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Grad Rovinj nastavlja s ulaganjima u sportsku infrastrukturu

Glas otoka

Privodi se kraju druga faza popločenja platoa crkve sv. Eufemije u Rovinju

Glas otoka

Božićna ‘Čarolija u Rovinju’ ove godine u minimalističkom izdanju

Glas otoka