Vedran Morin/Glas otoka
POLITIKA

Lošinjski SDP i Franković udružuju snage za lokalne izbore i detroniziranje HDZ-a?

Lošinjski SDP koji je gradsku podružnicu novooformio početkom lipnja prošle godine blizu je odluke da podrži, neslužbeno doznajemo, kandidaturu nestranačkoga kandidata Marija Frankovića za gradonačelnika Grada Malog Lošinja.

Tu informaciju za sada još ne žele potvrditi iz GO SDP Mali Lošinj, odakle je stigao kratak odgovor predsjednika Dejana Nekića da ćemo “sa svim odlukama koje donese GO SDP-a, a vezane uz izbore, biti obaviješteni”. No, kako doznajemo od strane dobro upućenih izvora, ubrzo nakon objave kandidature Frankovića u video najavi na službenim kanalima 17. veljače uslijedili su pregovori sa SDP-om te su isti pred realizacijom i zajedničkim izlaskom na lokalne izbore. U slučaju da se konačno i uspostavi suradnja, a poradi brojnosti biračkog tijela koju SDP uživa na Lošinju, Frankoviću će ova podrška značajno povećati šanse za možebitnom pobjedom. Naravno, nešto će se pitati i ostale potencijalne kandidate pa i birače HDZ-a čija je suverena vladavina lokalno duga dva desetljeća.

Prisjetimo se i lošinjskoga svojevrsnoga političkog paradoksa. Naime, prema podacima preuzetih sa stranica Državnoga izbornog povjerenstva, na području Grada Malog Lošinja SDP nadmoćno pobjeđuje na parlamentarnim i regionalnim, a HDZ godinama unatrag odnosi pobjedu na lokalnim izborima. Tako je na posljednjim izborima za gradonačelnika pobjedu u prvom krugu osigurala Ana Kučić (HDZ, Hrast, HSS, HKDU, SU) sa 50,79 posto, odnosno 1954 dobivenih glasova, drugi je bio nezavisni Dubravko Devčić sa 23,29 posto, odnosno 896 glasova, a treći Dejan Nekić (SDP, PGS, Laburisti, HSU) sa 442 glasa, što je u postocima iznosilo 11,49 posto.

Za župana je pak na području Grada Malog Lošinja najveće povjerenje dobio SDP-ov Zlatko Komadina sa čak 2082 glasa, dok je HDZ-ova kandidatkinja dobila povjerenje 980 birača. Daleko treća bila je Mostova kandidatkinja Ines Strenja-Linić s tek 344 glasa. Također je i na posljednjim parlamentarnim izborima lani SDP okupljen s partnerima oko Restart koalicije ostvario bolji rezultat pridobivši 1129 glasova, dok je HDZ-u upisano 955 glasova.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

VIDEO Blatski HDZ predstavio kandidate s liste i programske smjernice

Glas otoka

Na otoku Pagu rovovska borba političkih aktera za svaki glas

Glas otoka

FOTO U Malom Lošinju održan HDZ-ov predizborni skup, pogledajte kako su kršene mjere

Vedran Morin