Vilson Berisha
COVID19

COVID-19 Dnevno izvješće županijskih stožera

U posljednja 24 sata zabilježena su 544 nova slučaja zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2933. Među njima je 790 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 70 pacijenata.

Izradio: Sandro Puncet

Nažalost, od posljedica koronavirusa, preminulo je 12 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 241.592 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5489 preminulo, ukupno se oporavilo 233.170 osoba od toga 278 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 12.869 osoba. Do danas je ukupno testirano 1,327.769 osoba, od toga 6433 u posljednja 24 sata.

Svi testni centri u Republici Hrvatskoj

IZVJEŠĆA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE S PODRUČJA JADRANSKE HRVATSKE

Istarska županija:

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 291 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 4 novozaražene osobe. Kod 3 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba.

Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 38 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 875 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 24 osoba. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1947. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

Primorsko-goranska županija:

Iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ stigli su podaci da su danas u Županiji 45 novooboljele i 24 ozdravljene osobe, dok je broj aktivnih slučajeva bolesti Covid 19 trenutno 322. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađen 531 uzorak, a udio pozitivnih unutar tog broja je 8,5 posto.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a Rijeka broj hospitaliziranih pacijenata manji je za 6 osoba u odnosu na jučer. Na bolničkom liječenju nalaze se 33 osobe, a 4 pacijenta su na respiratoru. Tijekom jučerašnjeg dana preminula je, nažalost, jedna osoba od bolesti Covid-19.

Ličko-senjska županija:

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od COVID-19, 2 osobe su izliječene. Po 2 oboljele osobe su s područja Gospića i Udbine te po jedna oboljela osoba s područja Otočca, Senja i Plitvičkih Jezera. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 2982 osobe od čega je 49 aktivnih slučaja, 107 osoba je preminulo te je ukupno izliječeno 2826 osoba. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 12 osoba.

U posljednja 24h provedeno testiranje nad 44 osobe. Na području PU ličko-senjske aktivno je 182 mjere samoizolacije.

Zadarska županija:

Na području Zadarske županije 31 je novozaražena osoba koronavirusom, a preminule su dvije osobe. Novooboljeli izolaciju provode na području gradova Zadar(17), Biograd(2), Nin(1) i Pag(1) te općina Kolan(1), Lišane Ostrovičke(1), Pašman(1), Preko(2), Ražanac(1), Sv.Filip i Jakov(1), Tkon(2) i Vrsi(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 258 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 875 stanovnika, a izliječeno je 14 osoba. U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminuo je muškarac u dobi od 92 godine te žena u dobi od 75 godina.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

Od ponedjeljka 1. ožujka počinje s radom PUNKT za cijepljenje u ŠRC Višnjik, a liječnici obiteljske medicine prijavljuju svoje pacijente putem linka koji su dobili od Zavoda za javno zdravstvo. Svaki termin slobodan je za dvije osobe, a predviđen broj cijepljenja tijekom jednog dana uz ovakav raspored je ukupno 200 pacijenata na dan. Punkt će biti otvoren od ponedjeljaka do petka od 9h do 13h i od 15h do 19 h , a prema potrebi i dostupnosti cjepiva radno vrijeme se može i mijenjati. Na punktu će osim liječnika obiteljske medicine raditi i tim Zavoda za javno zdravstvo Zadar koji će biti administrativna i stručna pomoć. Cijepljenje će se provoditi sa trenutno dostupnim cjepivima (prema sadašnjim informacijama u prva dva tjedna biti će na raspolaganju Pfizer i Astra Zeneca) , a cijepit će se sve osobe koje Pema Planu provođenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 pripadaju drugoj fazi tj. osobe starije od 80 godina, osobe od 65 do 79 godina, te odrasle osobe visokog rizika mlađe od 65 godina i osobe umjerenog rizika. Osobe koje nemaju prebivalište u Zadarskoj županiji, a nalaze se u našoj županiji biti će prijavljene na PUNKT od strane djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Zadar ili naručene na cijepljenje u Zavodu (Ulica Ljudevita Posavskog 7a). Iste osobe se mogu prijavit na broj telefona 023/ 643 -377.

Šibensko-kninska županija:

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 22 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije. Trenutno je 59 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 16 osoba, a u kninskoj 9 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 426 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 150 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Molimo građane da se pridržavaju svih protuepidemijskih mjera. Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Splitsko-dalmatinska županija:

Očekujemo izvješće

Dubrovačko-neretvanska:

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 79 novih slučajeva zaraze koronavirusom (33 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 33 osobe iz Dubrovnika, 21 iz Konavala, 14 iz Župe dubrovačke, četiri iz Dubrovačkog primorja, tri iz Orebića, dvije iz Ploča, jednoj iz Korčule te jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije. Ukupno su zaražene 33 muške i 46 ženskih osoba, a 56 osoba imaju utvrđenu epidemiološku vezu.

Izliječeno je 28 osoba: 15 iz Dubrovnika, četiri iz Konavala, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Ploča, po jedna iz Metkovića i Dubrovačkog primorja te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije. U posljednja 24 sata obrađeno je 348 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 43 939 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 41 osoba pozitivna na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih su dva na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 1346 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je devet kršenja mjere samoizolacije (šest kršenja mjere utvrđeno na granici). Od početka pandemije zabilježeno je 384 kršenja mjere samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")