Press/DNŽ
GLAS OTOKA OSTALI

Napreduje rekonstrukcija rive Donje Čelo na Kalamoti

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, zamjenik Joško Cebalo, saborski zastupnik Branko Bačić, ravnatelj ŽLU Dubrovnik Željko Dadić i ravnatelj LU DNŽ Antun Banovac obišli su danas radove na sanaciji i rekonstrukciji rive Donje Čelo na Koločepu.

Press/DNŽ

“Ovo je jedan od devet projekata lučke infrastrukture koje radimo u našoj županiji; za sedam od njih smo dobili ugovore o financiranju, a preostaju još dva – Perna i Prigradica. Radi se o izuzetno važnim projektima za povezivanje županije, njihova vrijednost je 600 milijuna kuna, a vrijednost za preostala dva koja očekujemo je 160 milijuna kuna“, istaknuo je župan Dobroslavić.

Zahvalio je Vladi RH na razumijevanju važnosti lučke infrastrukture. Istom prilikom župan je podsjetio kako se od spomenutih sedam projekata već provode dva – Trpanj i Puntin; u postupku javne nabave su Vela Luka i Polačište, uskoro kreću Ubli, a za Cavtat je pristigla Odluka o financiranju te uskoro kreće postupak javne nabave.

Press/DNŽ

Saborski zastupnik Branko Bačić ovom je prilikom podsjetio kako je jedan od značajnijih projekata Vlade RH Renesansa na hrvatskoj obali, a kroz koji se financira izgradnja devet luka.

“Što se tiče ovog projekta na Kalamoti, nedavno smo s Jadrolinijom razgovarali o potpunoj realizaciji ovog projekta, pa smo dogovorili drugu fazu, koja bi obuhvaćala izgradnju primjerenog broda, a koju će oni financirati kroz sredstva iz EU fondova“, kazao je Bačić.

O samim radovima i njihovom tijeku više je govorio ravnatelj ŽLU Dubrovnik Željko Dadić, kazavši kako će nova riva biti duga 65 metara, a široka 11 metara i omogućit će iskrcaj robe, putnika i tereta kako to dosada nije bila moguće, jer je postojeća izgrađena 1942. godine i bila je u izrazito lošem stanju. Da se radi o izuzetno složenim radovima potvrdio je i glavni inženjer Mario Deranja, jer se strojevi moraju dovesti morem, a i većina radova je s morske strane, no unatoč tome trenutno su radovi ispred dinamičkog plana sedam do osam radnih tjedana.

Inače, podsjetimo, projekt sanacije i rekonstrukcije rive Donje Čelo vrijednosti je gotovo 30 milijuna kuna, a u 85-postotnom iznosu je financiran sredstvima iz EU fondova, dok se preostalih 15 posto financira iz državnog proračuna. Predviđeni završetak radova je prosinac ove godine.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Osigurano 400 tisuća kuna za obnovu Doma kulture na Kalamoti

Glas otoka

Sufinancirat će se sanitetski prijevoz na Mljetu i liječnik medicine na Koločepu

Glas otoka

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i o sustavu odvodnje otpadnih voda na Koločepu

Glas otoka