Pixabay
COVID19

U Finskoj otkrivena varijanta koronavirusa koju ne mogu otkriti svi PCR testovi

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2 nazvana Fin-796H otkrivena je na jugu Finske, pokazala je zajednička studija laboratorija Vita i Instituta za biotehnologiju Sveučilišta Helsinki, javlja Vita.fi.

U studiji se ističe da novu varijantu ne mogu otkriti svi PCR testovi koje je WHO odobrio za korištenje u svijetu, prenosi Zimo.

Mutacije u ovoj varijanti čine je teškom za otkrivanje za barem jedan od PCR testova koje WHO preporučuje. To otkriće moglo bi znatno utjecati na određivanje širenja bolesti, ističu u priopćenju iz Vita Laboratoriot Oya.

Dok se u finskoj varijanti novog koronavirusa mogu pronaći tragovi britanske i južnoafričke varijante, ona se ipak bitno razlikuje od svih prethodno otkrivenih varijanti. Njezino nasljeđe ima iste značajke kao i prethodne široko rasprostranjene varijante, ali čini se da ne pripada niti jednoj lozi prethodno otkrivenih varijanti, dodaje se u priopćenju.

Određena mutacija u finskoj varijanti novog koronavirusa sprječava njezino otkrivanje jednim od PCR testova odobrenih od strane WHO-a, a Sakari Jokiranta iz Vita laboratorija objašnjava da je to uočeno prilikom analize uzorka pacijenta koji je u sebi imao upravo tu dotad neotkrivenu varijantu novog koronavirusa.

Finski znanstvenici ipak još nemaju informacije o tome gdje se ta varijanta točno razvila, no malo je vjerojatno da se razvila u samoj Finskoj, s obzirom na to da je epidemiološka situacija u toj zemlji znatno bolja nego u drugim državama.

Otpornost na dostupna cjepiva te varijante koronavirusa zasad nije poznata, prenosi Zimo.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")