Pixabay
COVID19 POLITIKA

Ministarstvo zdravstva: ‘Stav struke je da je najbolje cjepivo ono s kojim se najprije možemo cijepiti’

Početak cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca, uz nastavak cijepljenja dozama proizvođača Pfizer i Moderna, povod je za dodatni naglasak njihove neograničene primjene s obzirom na dob građana.

“Prelaskom u novu fazu cijepljenja u Hrvatskoj, kada se, uz najrizičniju skupinu, počinju cijepiti osobe starije životne dobi i kronični bolesnici važno je napomenuti kako sva registrirana cjepiva nemaju gornju dobnu granicu ograničenja i štite gotovo 100% od teških oblika COVID-19 i smrtnih ishoda”, tvrde iz Ministarstva zdravstva, dodajući kako je to posebno znakovito za starije građane i ostale ugrožene skupine koji dodatno razmišljaju o tome koje cjepivo odabrati.

Temeljem svih dostupnih informacija na službenim stranicama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, stav struke je da je najbolje cjepivo ono s kojim se najprije možemo cijepiti.

“Kada je prioritet spasiti život i spriječiti širenje zaraze virusom SARS-CoV-2, nema mjesta kalkuliranju o postotku razvoja blagih simptoma u slučaju zaraze. Plan i organizacija cijepljenja upravo su prilagođeni potrebama kroničnih bolesnika i građana iznad 65 godina kako bi u svakom dijelu Hrvatske imali jednak pristup cjepivima. Samu provedbu koordiniraju županijski zavodi za javno zdravstvo koji u svakoj pojedinoj županiji određuju lokacije za cijepljenje od punktova do ordinacija obiteljske medicine”, navode iz Ministarstva.

Jedna od važnijih karika u tom lancu su, dodaju, liječnici obiteljske medicine kojima se redovito šalju sve raspoložive informacije vezano uz plan i faze cijepljenje protiv bolesti COVID-19 putem CEZIH-a, a iste su objavljene i na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva i HZJZ-a.

“Zainteresirani građani, osim nadležnog liječnika obiteljske medicine, imat će na raspolaganju digitalnu platformu putem koje će moći osigurati termin cijepljenja ustupanjem osobnih podataka ili putem pozivnog centra županijskih zavoda za javno zdravstvo. Valja ponoviti kako je cijepljenje, uz epidemiološke mjere, najmoćnije oružje u strategiji borbe protiv koronavirusa. Važno je iskoristiti prvu moguću priliku za cijepljenje i zaštiti sebe i svoje sugrađane kako bismo bili još jedan korak bliže izlazu iz ove epidemije”, zaključuju iz Ministarstva zdravstva.

Informacije o novom cjepivu Astrazeneca je dostupno na poveznici na mrežnim stranicama HZJZ-a.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Postoji veza između AstraZenece i krvnih ugrušaka, kaže visoki dužnosnik EMA-e

Glas otoka

Prijava za cijepljenje protiv COVID-19 moguća i preko interneta ili telefonski

Glas otoka

Ministarstvo zdravstva odgovorilo na teoriju o ‘antikorona otocima’, Savretić pisao Milanoviću

Glas otoka