Foto: Dražen Prša
POLITIKA

Gradonačelnik Grada Novalje krivotvorio diplomu pravnika?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokretati postupak protiv gradonačelnika Grada Novalje, Ante Dabe, zbog navodnog krivotvorenja diplome i lažnog predstavljanja korištenjem akademskog naziva diplomirani pravnik, a zbog prijave o mogućem sukobu interesa dužnosnika.

Kako Povjerenstvo navodi u obrazloženju, postupak se neće pokrenuti s obzirom da navedene okolnosti ne upućuju na moguću povredu odredbi ZSSI-a. Naime, protiv dužnosnika Ante Dabe podnesena je dana 6. srpnja 2020. anonimna prijava, koja je u knjizi ulazne pošte Povjerenstva zaprimljena pod brojem: 711-U-2379-P-161/20-01-1 te je povodom iste otvoren predmet broj: P-161/20. U predmetnoj prijavi se u bitnome navodi da se gradonačelnik Grada Novalje lažno predstavlja koristeći titulu diplomiranog pravnika koja u Republici Hrvatskoj nakon tzv. Bolonjskog procesa više ne postoji. Podnositelj prijave izražava sumnju da navedeni dužnosnik nije završio Pravni fakultet te traži preispitivanje diplome i sprječavanje svakog daljnjeg lažnog predstavljanja.

S obzirom da Povjerenstvo nije steklo saznanja iz kojih bi proizlazilo da je privatni interes dužnosnika utjecao ili da može utjecati na obnašanje javne dužnosti gradonačelnika Grada Novalje, odnosno nije steklo saznanja koja bi upućivala na moguću povredu neke od odredbi ZSSI-a, u konkretnom slučaju nema osnove za pokretanje postupka protiv dužnosnika Ante Dabe. Međutim, Povjerenstvo će proslijediti zaprimljenu prijavu Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Ministarstvu pravosuđa i uprave na nadležno postupanje.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Povjerenstvo istražuje ima li povrede sukoba interesa u predmetu protiv Ane Kučić (HDZ)

Vedran Morin

Gradonačelnik Novalje opet bi tužio novinare, a ponovno proziva i optužuje HDZ-ovog Dabu

Vedran Morin

Ivan Dabo Đono (HDZ): ‘Vratit ćemo Novalji učinkovitost i dostojanstvo državne uprave’

Vedran Morin