Vedran Morin/Glas otoka/arhiva)
IZBOR UREDNIKA KOLUMNE

Je li 32. sjednica GV-a Grada Malog Lošinja naznaka političkih promjena?

Mora se priznati da je 32. sjednica GV-a Grada Malog Lošinja bila poprilično neobična. Ne zato jer je održana u športskoj dvorani, već što su za govornicom zapuhali neki novi vjetrovi nego je to bio običaj ranijih mjeseci, pa i godina.

Pravo osvježenje bilo je vidjeti zatajnu i tihu vijećnicu Aleksandru Volarić-Magazin kako prva dolazi do riječi dajući do znanja da je tamo kao predstavnica građana. Još je interesantnije bilo gledati da ju je zapratila druga joj stranačka kolegica i to s podužim monologom. Bravo Đurđice, ponovi taj nastup. Da HDZ-ovci u nizu postavljaju pitanja HDZ-ovoj vlasti rijetkost je i na državnoj razini u Saboru, kamo li u Malom Lošinju. Razgovarajući s poznavateljima političkih prilika na Lošinju primjetno je i kod njih da su također iznenađeni određenom dozom odlučnosti kod pojedinaca. Rezolutan stav u dva je navrata pokazao i sam predsjednik GV-a, HNS-ov Elvis Živković, što je svakako potrebno demokratskom društvu i maloj sredini – odlučnost, kritika i dodatna pitanja. Ne u strahu, ne patetično, već odlučno. Ne boj se Elvise, možeš ti to!

To se nažalost i dalje ne može primijetiti kod predsjednika najveće oporbene stranke, Dejana Nekića, koji stranku vodi kao najbolji HDZ-ov partner. U moru afera i milijun mogućih pitanja, on uvijek pronađe put do Bojčića ili neke druge skrivene uvale ovoga otoka. U SDP-u, jasno je, ne skrivaju simpatije prema političkoj vrhušci, što znači da bi gradonačelnica time mogla dobiti veliki vjetar u leđa nađe li se, eventualno, s nekim u drugom krugu lokalnih izbora. Ključnu ulogu tada će odigrati sve manje skrivana ljubav vrha SDP-a i HDZ-a. I tu leži prilika nezavisnima, da jednim udarcem riješe dvije muhe koje godinama vladaju otokom. Promjene su potrebne, jasno je to svakome tko nije umrežen u klijentelističku hobotnicu.

Kod nezavisnih, pak, ako im nešto mogu priznati onda je da ni milimetar ne odstupaju od svojih kriterija. Ponekad pogode u sridu i postave svjetski dobro pitanje, ponekad se, kao i danas, pojave na sjednici kao da su dnevni red pročitali pet minuta prije dolaska. Gledajući s navijačke strane, taman kada te zagriju – slijedi hladan tuš. I nažalost, koliko god nastojao ovu famoznu sjednicu prikazati ipak nešto drugačijom, posebnijom, izvanrednijom, ostali smo uskraćeni za jako bitno pitanje – za koje vijećnici ili ne znaju ili se boje pitati. Je li točno da se Grad Mali Lošinj nalazi pod istragom? Tko će drugi to pitati ako ne oporba? Unatoč tome što sam se “zaljubio” u Volarić-Magazin kada sam ju vidio prvu za govornicom, da ona postavi takvo pitanje učlanio bih se u HDZ i ostavio se novinarstva.

A što ako je (konačno) sve jasnije i članstvu HDZ-a da su afere gradonačelnice nešto što oni ne žele u svojoj blizini? To je pitanje koje si preko noći počinje postavljati javnost nakon što smo svjedočili pojavi vijećnica koje i nemaju česti običaj nastupati s pitanjima od interesa javnosti. Ponavljam, koliko god je ovo subjektivno, također je osnovano na razgovoru, kao što sam naveo, s poznavateljima političkih prilika. Jedno je jasno, bliže se lokalni izbori i za očekivati je da će svaki od kandidata, bilo to za vijeće ili gradonačelnika, odabrati smjer za koji smatra da mu je najbolji. Na taj smjer ukazao je IDS-ov Andrino Maglievaz koji je javno dao podršku HDZ-ovoj gradonačelnici, ali mišljenja sam da ona nije bezrezervna već uvjetna. U prenesenom značenju, poručio joj je: “u redu, vjerujem ti, ali ako se ispostavi da nas lažeš, pa tako i mene, ishod potencijalne koalicije je jasan”.

Međutim, sva ova moja, mogu slobodno se tako izraziti – naklapanja, samo su nadahnuta tom sjednicom na kojoj se moglo vidjeti da prema HDZ-ovoj gradonačelnici nastupaju i njezine stranačke kolegice. I to je gospodo – demokracija! No HDZ je toliko kredita odavno izgubio da je vjerovati u unutarstranačku demokraciju “na prvu” zbilja neozbiljno, stoga je tu i druga strana medalje – eventualni igrokaz. No, u to malo tko vjeruje nakon što je Kučićka odluku o zadržavanju plaće na razini predloženih mjera iznijela na, da se poslužim njezinim riječnikom, krajnje eksplicitan način – nervozom. Te emocije su njezino neiskustvo o kojemu sam u više navrata pisao i one ponekad govore umjesto nje. I tu politički oponenti, pa i ja osobno, koristimo priliku da ukažemo da njezina istina nije baš takva kakvom ju želi prikazati. Rekla bi oporba – hvala ti Ana na tome.

Na kraju nemojmo zaboraviti da smo na početku prevrtljive veljače i uzimati napisano zdravo za gotovo bilo bi neozbiljno, barem dok sam pod dojmom te sjednice i dozvolim sebi tolika naklapanja. Ali politika je kurva, a gdje ima dima, ima i vatre. Stoga, čitatelju, pripremi se, slijede nam izbori.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

VIDEO Blatski HDZ predstavio kandidate s liste i programske smjernice

Glas otoka

Na otoku Pagu rovovska borba političkih aktera za svaki glas

Glas otoka

Franciska Jurišić Bačić (HDZ) predstavlja svoju kandidaturu za načelnicu Općine Blato

Glas otoka