Tony Ri/Brodovi u Rijeci
POLITIKA

Zlatko Komadina odbio prisustvovati svečanom otvorenju spojnog plinovoda Zlobin-Omišalj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u podne će zajedno sa ministrima Tomislavom Ćorićem i Olegom Butkovićem sudjelovati na svečanosti puštanja u rad LNG terminala i spojnog plinovoda Zlobin – Omišalj. Dolazak je otkazao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, čije razloge donosimo u nastavku, u odgovoru koji je upućen službenoj delegaciji i medijima.

“Poštovani,

zahvaljujem na pozivu za sudjelovanjem na svečanosti puštanja u rad LNG terminala i spojnog plinovoda Zlobin-Omišalj, kojem se ne mogu odazvati. Naime, moj dolazak bio bi u suprotnosti s jasno artikuliranim stavovima, ne samo mene kao župana, već i Županijske Skupštine, Općine Omišalj, kao i većine stanovnika otoka Krka o neprihvatljivosti izgradnje plutajućeg LNG terminal na lokalitetu koji je u važećim prostornim planovima predviđen za izgradnju kopnenog terminala. Svjesni važnosti energetske neovisnosti Hrvatske, kao regionalna i lokalna samouprava prihvatili smo da se uz već postojeće energetske kapacitete na lokalitetu Omišlja kao i susjednom Urinju, izgradi i kopneni terminal za ukapljeni plin, ali uz poštivanje najviših sigurnosnih i ekoloških standarda.

Odluka Vlade da se umjesto predviđenog kopnenog izgradi plutajući terminal, koji ne zadovoljava maksimalne ekološke, energetske, ekonomske i estetske standarde, donijeta je usprkos protivljenju lokalne i regionalne samouprave, što smatram neprihvatljivim odnosom državne vlasti prema stavovima i interesima stanovništva ovog kraja. Neprihvatljivo je da su neki drugi interesi presudili u takvoj odluci na štetu razvoja turizma otoka Krka. Da smo u tom protivljenju itekako bili u pravu potvrđuje i sam početak probnog rada LNG terminala koji je izazvao snažan revolt mještana Omišlja jer im je zbog visoke razine buke s terminala narušena kvaliteta života.”

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Plenković otkrio koliko će iznositi covid dodatak za umirovljenike

Glas otoka

Istraživanje otkrilo kako javnost percipira ‘sukob’ Milanovića i Plenkovića

Glas otoka

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u samoizolaciji

Glas otoka