Preslika/VideoBit Production
HRVATSKA

UGP: ‘Potencijalno ukidanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori velika je stvar za Hrvatsku’

Potencijalno ukidanje plaćanja obvezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori je velika stvar za Hrvatsku i za konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, poručuje izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, Dražen Oreščanin, smatrajući da zastupnici u Hrvatskom saboru imaju povijesnu priliku učiniti veliku promjenu.

Naime, početkom ovoga tjedna, oporbene stranke objavile su da će u saborsku raspravu ovaj tjedan biti uvršten prijedlog o ukidanju obveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji je Most pustio u proceduru u studenom 2020.

“UGP već mjesecima poziva saborske zastupnike i Vladu Republike Hrvatske da poslušaju poduzetnike i da konačno ukinu obveznu članarinu.  Već smo mnogo puta istaknuli kako je upravo Hrvatska gospodarska komora predstavnik svega onoga što nije dobro u sustavu. Iako treba predstavljati poduzetnike u Hrvatskoj i osigurati konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, nažalost, HGK služi za zapošljavanje podobnih kadrova. Gotovo polovica njihovih prihoda koristi se za plaće zaposlenika. Naime, radi se o instituciji koja najmanje radi na zastupanju poduzetničkih interesa. Njihova pasivnost i neodlučnost u zastupanju poduzetnika, razlozi su zašto je udruga Glas poduzetnika i nastala”, tvrde u Udruzi Glas poduzetnika.

Početkom pandemije bolesti COVID-19, jedino je UGP tražio poboljšanje mjera koje bi doista pomogle poduzetnicima i obrtnicima, te sada smatraju da je potencijalno ukidanje plaćanja obvezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori velika stvar za Hrvatsku i za konkurentnost hrvatskoga gospodarstva.

“UGP ima veoma dobru suradnju s mnogim klubovima u Hrvatskom saboru i nadamo se da će svi doći na glasanje te izglasati ukidanje ovog nameta za poduzetnike. Ovo je prilika da zastupnici pokažu da im ne odgovara koruptivna, nekonkurentna i diskriminatorna Hrvatska. Čak 20.000 građana, mahom poduzetnika, izjasnilo se putem peticije da je za ukidanje plaćanja obvezne članarine HGK-u. Ističemo da UGP ne traži ukidanje HGK, dapače, tražimo da izađu na tržište! Na taj način, svi oni koji su potencijalno zadovoljni njihovim radom, mogu nastaviti biti članovi. S druge strane, ostali poduzetnici će imati jedan namet manje i slobodu udruživanja u udruge za koje smatraju da im pomažu u poslovanju”, navode iz UGP-a.

Također, ističu, ukidanjem obveznih članarina smanjila bi se korupcija i potaknula bi se veća efikasnost takvih institucija. UGP smatra da će HGK onda morati dobrim rezultatima i kvalitetnom uslugom zaslužiti članarine.

“Borba poduzetnika za pravo na dobrovoljno članstvo u komorama u ovom razdoblju postala je mnogo više od borbe za ukidanje obvezne članarine kao parafiskalnog nameta – postala je simbol borbe za reforme koje su nam svima nužne kako bi se Hrvatska pomaknula u konkurentnosti sa zadnjeg mjesta u EU na kojem smo već godinama zakovani, simbol borbe za bolje društvo i budućnost. Nakon ukidanja obvezne članarine u HGK, očekujemo isto za HOK i HTZ, te pokretanje drugih reformi koje zahtijevamo”, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Sa zanimanjem će Udruga Glas poduzetnika pratiti današnje glasovanje o ovoj temi u Hrvatskom saboru.

Peticija se može potpisati i podijeliti na ovoj poveznici.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Udruga Glas poduzetnika obilježava godinu dana postojanja

Glas otoka

UGP: ‘Mjere koje je Vlada RH ponudila putničkim agencijama su sramotne’

Glas otoka

UGP se pita zašto plan trošenja milijardi iz Europske unije nije transparentan

Glas otoka