Anna Belle Peevey/InsideClimate News
COVID19

COVID-19 Dnevno izvješće županijskih stožera

U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321. Među njima je 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata.

Izradio: Sandro Puncet

Nažalost, od posljedica koronavirusa, preminule su 32 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 227 969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4770 preminulo, ukupno se oporavilo 219 878 osoba od toga 796 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.878 osoba. Do danas je ukupno testirano 1,144.819 osoba, od toga 4863 u posljednja 24 sata.

Svi testni centri u Republici Hrvatskoj

IZVJEŠĆA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE S PODRUČJA JADRANSKE HRVATSKE

Istarska županija:

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 194 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 6 novozaraženih osoba s područja županije. Za 4 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalaze se 2 osobe.

Izliječene su 22 osobe. Trenutno je 123 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 863 osoba.

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 38 osoba, od toga su 4 osobe u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1932. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

Primorsko-goranska županija:

“Epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji i dalje se smiruje što potvrđuju i zadnje brojke gdje je više ozdravljenih nego oboljelih od koronavirusa“, rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Konkretno danas je u PGŽ 49 novooboljelih i 67 ozdravljenih osoba, pa je broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području Županije tako ponovno u padu za 9 osoba i trenutno je 689 aktivnih slučajeva. Mićović je dodao da je tijekom jučerašnjeg dana ukupno laboratorijski obrađeno 462 uzoraka, a udio pozitivnih osoba unutar tog broja je 10.6 posto. Naglasio je da se smanjuje i broj hospitaliziranih Covid pacijenata koji je s današnjim danom u KBC Rijeka 56, od kojih su dvije osobe na respiratoru. Nažalost i tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u su umrle dvije osobe od COVID-19 bolesti.

Mićović je također izvijestio da je do danas u PGŽ procijepljeno 4970 ljudi. Dodatno je drugom dozom procijepljeno 705 osoba i to od početka ovog tjedna od kada se po kalendaru cijepljenja započelo cijepiti drugom dozom. Najviše je do sada cijepljenih zdravstvenih djelatnika ukupno 2860, zatim 1465 korisnika i djelatnika socijalnih ustanova te 645 kroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina. Nastavak dinamike cijepljenja ovisi o količinama pristiglog cjepiva, rekao je Mićović.

Povoljnija epidemiološka situacija smanjuje i pritisak prema zdravstvenim ustanovama. Prema najavi resorne pročelnice Đulije Malatestinić iz tog će razloga od 1. veljače prestati s radom Covid ambulanta pri makro centru Domu zdravlja na Zametu koja je radila kao trijažni centar vikendom, neradnim danom i blagdanom. Podsjetila je da je ona aktivirana 14. studenog kako bi se smanjio pritisak pacijenata na KBC Rijeka, te da je u proteklom razdoblju prosječno fizički u tu ambulantu došlo 10 pacijenata, a primjerice proteklog vikenda samo jedan.

Načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Mladen Šćulac rekao je da su pripadnici postrojbi civilne zaštite iz naše Županije i dalje prisutni kao pomoć potresom stradalom području Sisačko-moslavačke županije, trenutno ih je 49, no i taj se broj smanjuje jer se smanjuje i obim potreba za pomoć snagama iz same Županije.

Ličko-senjska županija:

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 8 je novooboljelih osoba od COVID-19, 9 osoba je izliječeno te je jedna osoba preminula. Četiri oboljele osobe su s područja Gospića, dvije oboljele osobe su s
područja Plitvičkih Jezera te po jedna s područja Brinja i Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Preminula je jedna ženska osoba (1942. godište) iz Gospića. Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 2793 osobe od čega je 57 aktivnih slučaja, 100 osoba je preminulo te je ukupno izliječeno 2636 osoba.

U posljednja 24h provedeno testiranje nad 44 osobe. Na području PU ličko-senjske aktivno je 178 mjera samoizolacije.

Zadarska županija:

Na području Zadarske županije 35 je novooboljelih osoba od koronavirusa, a jedna je osoba preminula. Novozaražene osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar (15), Benkovac (2), Nin (1) i Pag (6) te općina Bibinje (1), Kali (1), Preko (4), Ražanac (2) i Sukošan (3). Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 274 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 1078 stanovnika, a trenutno je 256 aktivnih slučajeva koronavirusne bolesti.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 bolesnika od kojih je troje na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju je pet pacijenata oboljelih od koronavirusa. Od posljednica koronavirusa na COVID odjelu OB Zadar preminula je 76-godišnja pacijentica.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

Na našem području trenutno je 413 osoba iz Sisačko-moslavačke županije. Molimo i dalje sve obitelji ili njihove domaćine, ukoliko imaju potrebe za bilo kakvom vrstom pomoći (hrana, odjeća, liječnička skrb ili bilo koji drugi oblik zdravstvene zaštite) da se jave na telefonski broj 023/350-318 ili e-mail stozercz@zadarska-zupanija.hr.

Šibensko-kninska županija:

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 31 osoba je oboljela od COVID-19 infekcije. Nažalost, preminula je muška osoba starije životne dobi oboljela od COVID-19 infekcije, koja se liječila u šibenskoj bolnici. Trenutno je 160 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 8 osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 12 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 492 osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 96 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Molimo građane da se pridržavaju svih protuepidemijskih mjera. Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Splitsko-dalmatinska županija:

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, obrađeno je 430 testova, a novozaraženih je 70. Novozaraženih je iz Splita 28, Kaštela 8, Makarske 6, Omiša 4, Solina 3, Starog Grada 1, Trilja 1, Trogira 1, Vrgorca 1, Dicma 1, Dugopolja 1, Jelse 2, Marine 1, Okruga 1, Otoka 2, Podbablja 1, Podgore 1, Podstrane 3, Prološca 2, Selca 1 i Šestanovca 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih, 42 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1799 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 100 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 10 osoba nalazi na respiratoru.

Dubrovačko-neretvanska županija:

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od čega je 15 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 16 osoba iz Dubrovnika, tri iz Konavala, po dvije iz Blata, Dubrovačkog primorja i Metkovića te po jednoj iz Korčule, Opuzena i Župe dubrovačke.

Ukupno je zaraženo 18 osoba muškog spola i deset osoba ženskog spola, a za njih 13 je utvrđena epidemiološka veza. Preminule su dvije osobe iz Dubrovnika, jedna ženska osoba (rođ. 1940.) i jedna muška osoba (rođ. 1939.).

Izliječena je 31 osoba: devet iz Metkovića, sedam iz Dubrovnika, četiri iz Blata, tri iz Vele Luke, dvije iz Orebića te po jedna iz Dubrovačkog primorja, Janjine, Konavala, Korčule, Ploča i Župe dubrovačke. U posljednja 24 sata obrađena su 184 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 37 099 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na koronavirus. Dva pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 598 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je šest kršenja mjere samoizolacije (svih šest na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 225 slučajeva kršenja samoizolacije (97 na graničnim prijelazima). Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")