Fotografije: Grad Hvar
GLAS OTOKA HVAR

FOTO Novo ruho hvarskog Leroja

Unutrašnjost kule sa satom, tzv. Leroja iz 15. stoljeća, uz gradsku Lođu jedinog sačuvanog dijela kompleksa Kneževog dvora, poprima novi izgled i dobiva novu uporabnu vrijednost u završnoj fazi obnove, započete 2016. godine.

Kako je objavljeno na stranicama Grada Hvara, nakon dovršetka radova konstruktivne sanacije prema projektu inženjerskog biroa Kulić iz Splita, nastavljeni su radovi na unutarnjem uređenju prema projektu ovlaštene arhitektice Branke Petković.

“Projektom je osmišljen prostor u kojem je uvedena dosad nepostojeća, a prijeko potrebna infrastruktura (struja, voda i odvodnja – sanitarni čvor), uređeni su unutarnji zidovi, ugrađene su nove međukatne konstrukcije povezane složenim ovješenim metalnim stubištem s kontinuiranim panelom od perforiranog lima, izveden je izlaz na krovnu terasu, kamenom je popločano prizemlje i prohodna krovna terasa, izvedena su nova ulazna vrata i staklene stijenke prizemlja”, navodi Grad Hvar.

Restaurirano je originalno zvono iz 1564. godine, a završni radovi uključuju još i postavljanje drvenih obloga podova, završno lakiranje svih metalnih dijelova interijera i stubišta, ugradnju dekorativne unutarnje rasvjete te restauraciju originalnog mehanizma sata iz 19. stoljeća. Radove konstruktivne sanacije i unutarnje uređenje izvodi tvrtka Neir iz Splita. Četvrtasta kula sagrađena istočno od Lođe izvorno je bila dio obrambenog sustava Kneževe palače u sklopu južnih srednjovjekovnih zidina. Godine 1564. godine preuređena je u toranj – Leroj ugradnjom javnog gradskog sata i zvona. Zadnji put je bila restaurirana 1903. godine, a nakon dovršetka svih radova po prvi put će biti otvorena za posjetitelje.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Počinje sanacija pomorsko-građevinskih objekata u hvarskom portu

Glas otoka

Započeli pripremni radovi izgradnje igrališta u Sv. Nedjelji na Hvaru

Glas otoka

Na Hvaru pronađeno nekoliko lešina divljih životinja u raspadajućem stanju

Glas otoka