Vilson Berisha/Glas otoka/arhiva
IZDVOJENO POLITIKA

Na webu Grada Cresa uskoro uvid u stanje uređenosti gradskih nekretnina

Grad Cres 2018. godine naručio je izradu Registra imovine, odgovoreno je na upit Glasa otoka, a za to je angažiran Odvjetnički ured Vojko Braut i Petar Petrinić. Međutim nije poznat iznos koji je naručitelj platio OU, dok će se uvid u pregled nekretnina u vlasništvu Grada Cresa omogućiti na službenim stranicama.

“Registar imovine je dovršen i uskoro će se provesti postupak prihvaćanja na tijelima Grada Cresa, a potom i javno objaviti na prikladan način. Po prihvaćanju Registra, osmislit ćemo i Strategiju upravljanja nekretninama”, navodi se u prvom zaprimljenom odgovoru Grada Cresa.

Nastavno na zamolbu da nam se dostave konkretnije informacije, iz Grada Cresa ističu kako je riječ o “izuzetno kompleksnom zadatku zbog velike obuhvaćene površine, dugogodišnje neaktivnosti stanovništva pri ažuriranju zemljišnih knjiga, velikom broj nekretnina upisanih na osobe rođene u 19. stoljeću, velikom broju upisa optantske imovine, raznih oblika vlasništva (društveno, općenarodna imovina i sl.), izrazite rascjepkanosti parcela, dvostrukog stanja katastarske i zemljišnoknjižne izmjere i niza drugih razloga”.

Spomenuti Odvjetnički ured je u međuvremenu podnio Izvješće za 2020. godinu.

“Stanje uređenosti Registra nekretnina Grada Cresa na kojeg su predstavnici Grada Cresa kao naručitelja imali manje primjedbe, pa izvršitelju još preostaje provesti iznesene izmjene i dopune. Nakon toga će se omogućiti pregled nekretnina na web stranici Grada Cresa jer nam je cilj da bude dostupan javnosti”, navodi se u odgovoru dodajući kako je po završetku niza aktivnosti (prikupljanje podataka, njihova identifikacija i sistematizacija, pravna analiza, sortiranje prema prioritetima…) popisano ukupno 2794 nekretnina u zemljišnim knjigama i 13764 u katastru sa sljedećim titularima: Grad Cres, Društveno vlasništvo, Općenarodna imovina, Općina Cres/Cres-Lošinj, Javno dobro/Bene pubblico i ostali.

“Grad Cres upisan je kao samostalni vlasnik na 760 nekretnina, a kao suvlasnik na 773 zemljišnoknjižne čestice. Ukupna katastarska površina svih upisanih čestica iznosi 30.978.958 m2, a ukupna površina iskazana u zemljišnim knjigama je 567.802 m2”, zaključuje se u odgovoru Grada Cresa.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Uređuje se parkiralište u Martinšćici na Cresu

Glas otoka

‘WiFi4EU’ U Cresu postavljena oprema za javni bežični internet

Glas otoka

U tijeku je rekonstrukcija prometnice za Beli na Cresu

Glas otoka