Preslika/arhiva
POLITIKA

Reagiranje Županije na neistinite navode gradonačelnice Malog Lošinja izrečene na sjednici GV-a

Iz Ureda župana Primorsko-goranske županije stigao je demantij na neistinite navode izrečene na Gradskom vijeću Malog Lošinja, a vezano za rad Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, Ispostava Mali Lošinj. Konkretnije, demantij se odnosi na izjavu gradonačelnice Grada Malog Lošinja Ane Kučić (HDZ), koja je vijećniku s nezavisne liste odgovorila da su zbog neispravnosti materijali Ministarstva poljoprivrede vraćeni na doradu zbog, kako je rekla, nadležnog Županijskog odjela za urbanizam.

Dopis koji je poslan gradonačelnici, predsjedniku Gradskog vijeća i medijima prenosimo u nastavku, u izvornom obliku.

Tijekom aktualnog sata 31. elektroničke sjednice Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja održane 22. prosinca 2020., vijećnik Dubravko Devčić postavio je pitanje što je s poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske i zašto nije proveden natječaj. Tražio je pojašnjenje u čemu je problem s obzirom da je od nadležnog Ministarstva informiran da se dokumentacija više puta vraćala Gradu Malom Lošinju na doradu.

Gradonačelnica Ana Kučić je odgovorila da su materijali vraćani na doradu zbog nadležnog Županijskog odjela za urbanizam, čija uvjerenja da u nekom dijelu nisu bila ispravna.

U vezi s time, ističemo prije svega da taj navod nije točan te da uzrok vraćanja gradske dokumentacije na doradu nije ovaj Upravni odjel.

Naime, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske raspolaže se temeljem posebnog Programa koji donose jedinice lokalne samouprave. Dokumentacija potrebna za donošenje toga Programa propisana je člankom 2. posebnoga Pravilnika objavljenog u Narodnim novinama broj 27 od 21. ožujka 2018. Od cjelokupne dokumentacije popisane u ukupno osam točaka, ovaj Upravni odjel izdaje dokumente navedene u dvije točke i to:

• uvjerenja da se pojedine čestice nalaze izvan granica građevinskog područja s posebnom oznakom ukoliko se radi o osobito vrijednom (P1) i vrijednom (P2) poljoprivrednom zemljištu (članak 2., točka 3.)

• očitovanje jesu li i koje čestice u obuhvatu postojećeg i/ili planiranog sustava javnog navodnjavanja (članak 2., točka 7.).

Ispostava u Malom Lošinju ovoga Upravnog odjela je tijekom 2018. i 2019. godine riješila sve zahtjeve Grada Malog Lošinja za uvjerenjima o podacima iz dokumenata prostornog uređenja i to oko 1000 zahtjeva za više od 3000 čestica, čime je Grad dobio svu dokumentaciju propisanu točkom 3. članka 2. Pravilnika o dokumentaciji potrebnoj za donošenje Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske.

Jednako tako, u veljači ove godine na zahtjev Grada izdano je i odgovarajuće uvjerenje u vezi s planiranim sustavom javnog navodnjavanja iz točke 7. članka 2. navedenog Pravilnika.

Sukladno navedenom, razvidno je da je ovaj Upravni odjel neosnovano prozvan za problem provođenja natječaja za poljoprivredno zemljište.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Franković je po jednoj stvari već nadmašio HDZ-ovu gradonačelnicu za 100 posto

Vedran Morin

Pismo upućeno članovima lošinjskog HDZ-a ukazuje na jedan vrlo bitan detalj

Vedran Morin

Procurio dokument: Kučić (HDZ) članovima poslala anketu prisvajajući projekte koje su platili svi građani

Vedran Morin