Ilustracija: Pixabay
COVID19

COVID-19 Dnevno izvješće županijskih stožera

U posljednja 24 sata zabilježeno je 520 novih slučajeva zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3084. Među njima je 1713 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 149 pacijenata.

Izradio: Sandro Puncet

Nažalost, od posljedica koronavirusa, preminulo je 29 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 225.648 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 4684 preminule, ukupno se oporavilo 217.880 osoba od toga 683 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.989 osobe. Do danas je ukupno testirano 1,127.153 osoba, od toga 6259 u posljednja 24 sata.

Svi testni centri u Republici Hrvatskoj

IZVJEŠĆA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE S PODRUČJA JADRANSKE HRVATSKE

Istarska županija:

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 390 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 13 novozaraženih osoba s područja županije. Za 10 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalaze se 3 osobe.

Izliječeno je 28 osoba. Trenutno je 157 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 998 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 52 osobe, od toga je 7 osoba u respiracijskom centru. Tijekom jučerašnjeg dana 2. dozom docijepljeno je 354 osoba.

Primorsko-goranska županija:

Iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ izvijestili su kako su tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obradili 693 uzoraka i kod 44 osobe potvrđen je pozitivan nalaz na Covid 19, što čini 6,3 posto od ukupno testiranih. Dobra je vijest da je 151 osoba ozdravila, pa je broj aktivnih slučajeva u Primorsko-goranskoj županiji trenutno 677, što je za 106 manje nego jučer.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a Rijeka broj hospitaliziranih pacijenata također je, u odnosu na jučer, smanjen za pet i na bolničkom liječenju sada su 72 osobe. Od toga je na respiratoru 6 pacijenata. Najvažnija je vijest kako već četvrti dan zaredom u KBC-u nije bilo umrlih osoba od COVID-19 bolesti.

Ličko-senjska županija:

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 11 je novooboljelih osoba od COVID-19, 7 osoba je izliječeno te su dvije osobe preminule. 8 oboljelih osoba su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe LSŽ- Podružnica Udbina te po jedna oboljela osoba s područja Otočca, Novalje te Plitvičkih Jezera. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

U OB Gospić preminula je jedna muška osoba ( 83 godine) s područja Gospića. U OB Zadar preminula je jedna muška osoba (91 godina) korisnik Doma za starije i nemoćne osobe LSŽ – Podružnica Udbina. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 17 osoba. Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 2767 osobe od čega je 49 aktivnih slučaja, 97 osoba je preminulo te je ukupno izliječeno 2621 osoba.

U posljednja 24h provedeno testiranje nad 66 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 176 mjera samoizolacije.

Zadarska županija:

Na području Zadarske županije 23 su novozaražene osobe koronavirusom, a tri su osobe preminule. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(7) i Biograd na Moru(2) te općina Kali(1), Pakoštane(2), Poličnik(2), Preko(4), Privlaka(1) i Sv.Filip i Jakov(4).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 304 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 1103 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 65 osoba. U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminule su tri muške osobe u dobi od 68, 80 i 91 godinu. Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 29 pacijenata od kojih je 4 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju je 8 osoba oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije. Na našem području trenutno je 409 osoba iz Sisačko-moslavačke županije. Molimo sve obitelji ili njihove domaćine, ukoliko imaju potrebe za bilo kakvom vrstom pomoći (hrana, odjeća, liječnička skrb ili bilo koji drugi oblik zdravstvene zaštite) da se jave na telefonski broj 350-318 ili e-mail stozercz@zadarska-zupanija.hr.

Šibensko-kninska županija:

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 20 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Nažalost, preminula je muška osoba starije životne dobi oboljela od COVID-19 infekcije, koja se liječila u  šibenskoj bolnici.

Trenutno je 113 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 16 osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 13 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 465 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 175 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Molimo građane da se pridržavaju svih protuepidemijskih mjera. Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Splitsko-dalmatinska županija:

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 610 obrađenih testova danas je 47 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 20, Hvara 2, Imotskog 1, Kaštela 3, Solina 4,Trilja 1, Trogira 4, Dugog Rata 1, Jelse 6, Klisa 1, Selca 2, Sutivana 1 i Ciste Provo 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 28 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1960 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 112 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 11 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe; dvije muške osobe stare 72 i 78 godina i jedna ženska osoba stara 63 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

Dubrovačko-neretvanska županija:

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom (devet je utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o osam osoba iz Dubrovnika, četiri iz Korčule, tri iz Metkovića te po jednoj iz Konavala i Ploča. Od spomenutih slučajeva jedan je korisnik Doma za starije Dubrovnik – Thermotherapia. Ukupno su zaražene 4 osobe muškog spola i 13 osoba ženskog spola, a za njih devet je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je 26 osoba: po šest iz Dubrovnika i Župe dubrovačke, po tri iz Korčule i Lumbarde, dvije iz Metkovića, po jedna s Mljeta, iz Ploča, Pojezerja, Trpnja i Vele Luke te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U posljednja 24 sata obrađeno je 209 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 36 528 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 21 osoba pozitivna na koronavirus. Dva pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 615 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja mjere samoizolacije (dva na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 217 slučajeva kršenja samoizolacije (91 na graničnim prijelazima).

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")