Press/Vlada RH
POLITIKA

Stanovnicima potresom pogođenih područja otpisano plaćanje režija za plin i struju

Vlada je u ponedjeljak 18. siječnja na sjednici Vlade održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici usvojila zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije koje su pogođene potresom 29. prosinca 2020. godine.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić je pojasnio da u svrhu sanacije šteta na potresom pogođenom području Hrvatska elektroprivreda d.d zadužuje se da krajnjim kupcima kategorije kućanstvo, čiji su objekti 29. prosinca u potresu pretrpjeli štetu, otpiše sva potraživanja vezana za isporuku električne energije te druga potraživanja, odnosno naknade u visini jedinstvenog računa za isporućenu energiju s pripadajućim naknadama za razdoblje siječanj, veljača i ožujak 2021. godine

“Za navedene objekte otpisat će se i potraživanja vezano za premještanje priključaka na elektroenergetsku mrežu predmetnih objekata na privremene zamjenske objekte, uključujući izgradnju novoga priključka na istoj lokaciji te kasnije premještanje priključka za potrebe napajanja obnovljenog odnosno novog objekta”, rekao je ministar Čorić.

Dodao je da za krajnje kupce kategorije “Kućanstvo” čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji je opskrbljivač HEP d.d. otpisat će se ukupni iznos za električnu energiju, a za krajnje kupce kategorije “Kućanstvo”, čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji je opskrbljivač neko drugo društvo neće se naplatiti naknada za distribuciju i prijenos energije. Također otpisat će se plaćanje režija i za plin.

“HEP će kroz povezana društva za krajnje kupce kategorije kućanstvo čiji su objekti pretrpjeli štetu, a koji kupuju plin i toplinsku energiju od povezanih društva HEP-a optisati potraživanje u iznosu jedinstvenih računa za razdoblje siječanj, veljača i ožujak 2021. godine”, izjavio je ministar Čorić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo kako smatra da se radi o važnoj poruci i da je na tragu izjava potpredsjednika Vlade Tome Medveda i Borisa Miloševića.

“Mislim da je to dobro i ohrabrujuće, pogotovo u zimskim mjesecima”, poručio je Plenković.

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved je spomenuo stanje na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije. Naglasio je da su lokalni stožeri civilne zaštite proslijedili 2500 zahtjeva za privremeni smještaj osoba bez domova, a od toga je 777 prioritetnih zahtjeva.

“Do sada je postavljeno 507 kontejnera i kućica, a u protekla tri dana njih 130. Na elektroenergetsku mrežu priključeno je preko 656 privremenih smještajnih objekata“, izjavio je Medved. Naglasio je da je s današnjim danom evidentirano kako je uslijed i nakon potresa privremeno boravište izvan Sisačko-moslavačke županije prijavilo više od 2045 osoba.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")