facebook.com/pg/HDZ1989
HRVATSKA

Europska federacija novinara osudila optužbe iz HDZ-a o uroti medija i oporbe

Europska federacija novinara (EFJ) je nakon Hrvatskog novinarskog društva (HND) također osudila postupak članova vladajuće stranke (HDZ) koji su optužili dio medija za urotu s oporbom s ciljem destabilizaciju vlade, o čemu je izvijestila N1 televizija, stoji u priopćenju EFJ-a.

U priopćenju se podsjeća da je TV kanal N1 izvijestio kako su najviši čelnici HDZ-a tijekom online sastanka 11. siječnja 2021. godine tvrdili da su određeni mediji i novinari stali na stranu oporbe i radikalne desnice, da bi kritizirali sporo i neučinkovito rješavanje krize od strane vlade nakon kobnog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji krajem prosinca, prenosi HND.

Naime, bivša europarlamentarka HDZ-a i sadašnja potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica ustvrdila je da mediji pokušavaju srušiti vladu svojim kritičkim izvještavanjem o posljedicama potresa. Izvori N1 dodali su kako je premijer Andrej Plenković tvrdio da mediji pokušavaju umanjiti ulogu vlade. Član stranke HDZ Vladimir Šeks navodio je da su se mediji udružili s ljevicom kako bi “promijenili ishod parlamentarnih izbora”.

Hrvatsko novinarsko društvo ocijenilo je komentare “sramotnim” i “opasnim” pokušajima diskreditacije medija te se dodaje: “Izvješćujući o razornom potresu i njegovim posljedicama, mediji su pokazali iznimnu profesionalnost i u mnogim su situacijama reagirali brže od institucija. Njihov je rad doprinio podizanju svijesti javnosti za još veći odgovor i pomoći stanovnicima pogođenih područja”.

“Ova izjava dio je Media Freedom Rapid Response (MFRR), europskog mehanizma koji prati i reagira na kršenja slobode tiska i medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima. Ovaj projekt, koji sufinancira Europska komisija, pruža pravnu i praktičnu potporu, javno zagovaranje i informacije za zaštitu novinara i medijskih djelatnika”, navodi se u priopćenju Europske federacije novinara.

Izvor: HND, europeanjournalists.org

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

U Hrvatskoj trenutno aktivno najmanje 924 tužbi protiv medija i novinara

Glas otoka

Plenković otkrio koliko će iznositi covid dodatak za umirovljenike

Glas otoka

Istraživanje otkrilo kako javnost percipira ‘sukob’ Milanovića i Plenkovića

Glas otoka