Pixabay
GLAS OTOKA IZDVOJENO OSTALI

MJESECIMA NANOSIO ŠTETU Na Unijama se pojavila divlja zvijer, predsjednik MO vjeruje da će ga ubrzo i uloviti

Čitatelj nam je dojavio da je na otoku Unije primijećen čagalj, a zatim je vijest za Glas otoka potvrdio i predsjednik Mjesnog odbora Unije, Robert Nikolić.

Mještanima otoka smještenog na vratima Kvarnera kroz cijelu 2020. godinu stradavale su domaće kokoši, ovce i janjci. Posebno je to bilo izraženo u proljeće do lipnja 2020. te se sumnjalo da štetu nanosi nečiji lokalni pas. Međutim, unazad nekoliko dana, jedan od mlađih mještana za vrijeme šetnje sa psom naletio je ni više ni manje nego na – čaglja! Taj susret nije završio povoljno za psa, kojega je čagalj tom prilikom izgrizao.

“Vjerujem da ga je netko doveo na otok kao maloga i tu pustio tokom zime 2019./20. Mjesecima nam je stradavalo blago, ali smo smatrali da štetu nanosi nečiji pas. S obzirom kako sada znamo s čime se suočavamo, vjerujem da bi ga kroz naredne dane mogli uloviti”, govori nam predsjednik MO, Robert Nikolić.

U Hrvatskoj živi podvrsta zlatnog čaglja koji je rasprostranjen u južnim primorskim predjelima. Prema WikiPediji, genetska istraživanja su dokazala da je rodbinski bliži sivom vuku i kojotu. Ove divlje zvijeri nerijetko rade velike štete poljodjelcima, poglavito u zimskom razdoblju kada dolaze do samih naselja u potrazi za hranom. Ljudi ih često mijenjaju s lisicom, premda joj ne sliče u tolikoj mjeri jer su osjetno veći i sivije su boje slične vuku.

Vjeruje se da u Hrvatskoj živi oko 3000 čagljeva, a lov na šakale, kako ih se još zove, dopušten je tokom cijele godine osim na ženke dok nose i podižu mlade. Iako su na otocima zabilježene pojave ove divlje životinje, prvi je ovo slučaj na Unijama.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Ustrijeljen je čagalj koji je mjesecima nanosio štetu na Unijama

Glas otoka

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Na Unijama raste broj stradalih janjaca, kontaktirali smo nadležne institucije

Glas otoka

Radovi na Unijama privode se kraju, iz Grada Malog Lošinja mole za strpljenje

Glas otoka