GLAS OTOKA LOŠINJ

FOTO Kreće realizacija projekta dogradnje luke Mrtvaška na Lošinju

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci danas je potpisan ugovor o početku radova na projektu “Dogradnja luke otvorene za javni promet Mrtvaška na Lošinju”. Ugovor su potpisali ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija i Antonio Deranja ispred tvrtka Texo Molior d.o.o. iz Cavtata te Impresa Construzioni Mentucci Aldo S.R.L. iz Italije u svojstvu izvođača radova, a uz prisustvo primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.

Press/PGŽ

Texo Molior i Impresa Construzioni Mentucci Aldo  ekonomski su najpovoljniji ponuđači u provedenom postupku javne nabave, ponudivši iznos od 57.180.492,45 milijuna kuna s PDV-om. Prema tom ugovoru, radove izvođač treba provesti u vremenskom razdoblju od 22 mjeseca, od dana uvođenja u posao, koji se evidentira upisom u građevinski dnevnik, a iste dovršiti do dana uspješne primopredaje radova.

“Mrtvaška” prije početka radova

Nakon dovršetka radova i dobivanja uporabne dozvole, Republika Hrvatska, Primorsko-goranska županija i otok Lošinj dobit će izgrađenu luku županijskog značaja, s lukobranom dužine 105 metara, dvije trajektne rampe i operativnim platoom u dužini od 95 metara s pripadajućim gatom za interventni prihvat vezova za domicilno stanovništvo. Luka Mrtvaška će imati višestruko veći kapacitet za prihvat brodske i brzobrodske linije u nacionalnom i međunarodnom pomorskom prometu koji će povezivati otok Lošinj sa susjednim otocima Rabom i Pagom, Dalmacijom, te Italijom.

Budući izgled luke “Mrtvaška”

Trenutno u luci Mrtvaška jedino može pristati državna brodska linija koja povezuje susjedni otok Ilovik s otokom Lošinjom i to brodom od dvadesetak metara, dok će u novoizgrađenoj luci istovremeno moći pristajati tri do četiri broda dužine do 90 metara i višestruko većim kapacitetom putnika. Izgradnja luke značajno će utjecati na poboljšanje života na otoku, pozitivno će se odraziti na gospodarska kretanja i demografiju te Lošinj učiniti dostupnijom i kvalitetnijom destinacijom.

Budući izgled luke “Mrtvaška”

Projekt “Dogradnje luke otvorene za javni promet Mrtvaška na otoku Lošinju” je najveći projekt u Primorsko-goranskoj županiji po odobrenim sredstvima za lučku infrastrukturu u iznosu od 81.203.795,49 milijuna kuna, a drugi najveći na Jadranu.

Podsjetimo, Županijska lučka uprava Mali Lošinj trenutno provodi dva aktualna europska projekta, uz spomenutu Mrtvašku, na polovini realiziranih radova od planiranih je projekt “Sanacija i produženje postojećeg pristana u luci Unije-II.faza”, u iznosu od 34.243.594,97 milijuna kuna. Za projekte je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., a ukupan iznos projekata kojega je Županijska lučka uprava Mali Lošinj potpisala u posljednje dvije godine iznosi 115.447.390,00 milijuna kuna, što je najveći investicijski ciklus od svoga osnutka. Ono što cestovna infrastruktura i autoceste znače životu na kopnu jednako tako lučka, otočanima pruža mogućnost neophodnog, direktnog i kvalitenog povezivanja sa svim gospodarskim i društvenim tokovima, stoga je od velike važnosti nastavak kontinuiranog ulaganja u lučku infrastrukturu.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Ponton kao najbolje rješenje za povezivanje Ilovika s Lošinjom za vrijeme radova u luci Mrtvaška?

Vedran Morin

Inicijativom dviju lučkih uprava, morskim putem se povezuju Lošinj i Rab

Glas otoka

Potpisivanje ugovora za projekt dogradnje luke Mrtvaška na Lošinju

Glas otoka