16. siječnja 2021.
Preslika
POLITIKA

Zakon o obnovi će obuhvatiti potresom pogođeno područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije

Vlada je na sjednici u četvrtak, 14. siječnja, u nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu usvojila izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat istaknuo je da je s obzirom na katastrofalne štete koje su nastale nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije potrebno dopuniti i izmijeniti postojeći zakonodavni okvir kako bi se omogućio postupak obnove i stambeno zbrinjavanje u pogođenim županijama.

Izmjene i dopune Zakona o obnovi su potrebne i radi sanacije dodatnih šteta koji je potres prouzročio i na području Grada Zagreba.

“Predmetnim zakonom se se uređuju sljedeća pitanja, usklađuje se zakonodavni okvir za obnovu zbog novonastalih okolnosti povezanih s potresima 28. i 29. prosinca, zemljopisno se proširuje važenje zakona na područje Sisačko- moslavačke i Karlovačke županije. Zakonom se obuhvaćaju i štete nastale na području Grada Zagreba, Krapinsko- zagorske i Zagrebačke županije. Fond za obnovu proširuje nadležnosti na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju“, pojasnio je ministar Horvat.

Dodao je da RH na potpomognutim područjima, na kojima je proglašeno nacionalno stanje katastrofe, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici. Sa svrhom povećanje djelotvornosti provedbe obnove obiteljskih kuća na potpomognutim područjima pogođenim katastrofom uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Potresom pogođene kulturno–povijesne cjeline obnovit će se na temelju programa resornog ministarstva u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave.

“Država, lokalna i područna samouprava omogućavaju privremeni smještaj u nekretnine kojima raspolaže onim građanima čiji se domovi trenutno ne mogu koristiti”, rekao je ministar Horvat.

Naglasio je da kod financiranja obnove na području Sisačko-moslavačke županije uzeta je činjenica da se radi o ekonomski slabijim jedinicama koje su u velikoj mjeri proglašene potpomognutim područjem. Sukladno posebnim propisima te iz navedenoga razloga stanovnici tog područja izuzeti su od sudjelovanja u financiranju obnove.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na sjednici podsjetio da je od 28. prosinca zabilježeno ukupno 849 potresa, od čega 75 magnitude 3 ili više po Richteru, 11 iznad 4 stupnjeva i tri veće od 5. Dodao je da ovakva situacija uznemiruje sugrađane te je zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u pomoći unesrećenim građanima.

“Do sada je prijavljeno 41500 šteta, a pregledano je 18370 zgrada i kuća. To je u usporedbi sa Zagrebom učinjeno učinkovito i brzo”, rekao je Plenković. Osvrnuo se i na intezivno cijepljenje protiv Covida-19 na području Sisačko-moslavačke županije te na početak nastave u školama na potresom pogođenom području.

Plenković je spomenuo da je Vlada osigurala i jednokratnu pomoć na području Sisačko-moslavačke županije.

“To je pomoć po kućanstvu; tamo gdje je samac pomoć iznosi 2,500 kuna, a gdje je više članova obitelji 3,500 kuna. Do sada je podneseno više od 14 tisuća zahtjeva, a isplaćeno je više od 10 milijuna kuna“, istaknuo je Plenković.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.