22. siječnja 2021.
Foto: Facebook (HDZ)
POLITIKA

Andrej Plenković: ‘Potrebno je sve rasvijetliti što se tiče poslijeratne obnove u Sisačko-moslavačkoj županiji’

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a u ponedjeljak, 11. siječnja, u središnjici stranke u Zagrebu održalo je prvu ovogodišnju zajedničku sjednicu na kojoj su predstavljene poduzete aktivnosti vezane za potresom pogođeno područje Sisačko-moslavačke županije.

Nakon online sjednice, predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao novinarima da se treba rasvijetliti sve što se tiče poslijeratne obnove u Sisačko-moslavačkoj županiji. Dodao je da je od svih službi na terenu tražio da se precizno identificicira koliko je od zgrada stradalih u potresu onih koje su bile ili sanirane ili obnavljanje za vrijeme poslijeratne obnove, a kad se vidi o čemu se radi zauzet će se stav.

Na upit novinarke portala Glas otoka, Plenković je komentirao izjavu gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića da će tužiti državu ukoliko se utvrdi da je bilo malverzacija u poslijeratnoj obnovi.

“Stalno smo u kontaktu. Vlada je napravila velike napore da pomogne Petrinji i pomagat će dalje. Što se tiče onoga što je bilo u poslijeratnoj obnovi, pretpostavljam da DORH i policija poduzimaju određene aktivnosti. Sredšnji državni ured za stambeno zbrinjavanje i obnovu je ono tijelo koje je pravni slijednik svih ranijih ministarstava i tijela koja su se time bavila te će oni dati svu potrebnu dokumentaciju“, izjavio je Plenković.

Komentirao je i najavu Nacionalnog stožera civilne zaštite da će se cijepiti saborski zastupnici. Ustvrdio je da je Hrvatski sabor ključno predstavničko tijelo koje donosi proračun i zakone te smatra da saborski zastupnici trebaju imati mogućnost cijepljenja.

“Ponuda ide prema svima, a hoće li se svi cijepiti to u konačnici ovisi o zastupnicima”, rekao je Plenković.

Što se tiče tranše cjepiva, spomenuo je da sutra dolazi 3600 doza cjepiva Moderne te sve ide za Sisačko-moslavačku županiju.

“Europska komisija je naručila dodatnih 300 milijuna doza Pfizerovog cjepiva i Hrvatska će povećati te doze. Vodimo razgovore i naručit ćemo dosta doza tog cjepiva. Moj cilj je da što više ubrzamo procjepljivanje našeg stanovništva”, rekao je Plenković.

Naglasio je da, ukoliko cjepivo Astra Zenece dobije odobrenje do kraja mjeseca, za što postoje naznake, onda bi u Hrvatskoj do kraja ožujka moglo biti skoro procijepljenih milijun stanovnika.

Što se tiče cijepljenja župana, Plenković je rekao da Sabor i župani nisu u istoj poziciji.

“Sabor je najvažnije tijelo u procesu donošenja odluka, župani imaju svoje aktivnosti. Mi ih poštujemo, doći će i oni na red. Išli smo odlukom najugroženijih i najizloženijih te ako se zbroji sve skupa, saborske zastupnike, Predsjednik, Vlada, suci Ustavnog i Vrhovnog suda… cijepljeno je oko 200 ljudi i nije to neki veliki broj”, konstatirao je Plenković.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.