Press/Grad Pag
GLAS OTOKA PAG

Ante Fabijanić: ‘Za Pag puno znači otvaranje novih radnih mjesta u uzgajalištu riba kod Mauna’

Završena je javna rasprava o Studiji o utjecaja na okoliš uzgajališta ribe kod Mauna na otoku Pagu, a održano je i javno izlaganje Studije. Uzgajalište će raditi zadarska tvrtka Cromaris, treća tvrtka po prihodu u Zadarskoj županiji, javlja Radio Pag.

Ovaj bitan projekt za otok znači puno jer će se u pogonu uzgajališta zaposliti oko trideset radnika. Godišnje će se proizvoditi do 5000 tona bijele ribe, lubena i podlanica. Koristit će se suvremena tehnologija kaveznog uzgoja ribe primjerena za poluotvorena kanalska mora. U moru će se nalaziti plutajuće plastične kavezne konstrukcije i to četiri sklopa plutajućih platformi s dvanaest kaveza promjera 50 metara izrađenih od polietilena visoke gustoće. Na plutajuće platforme vješaju se mrežni kavezi i dodaju sidrene instalacije koje se sastoje od plutajućih bova, konopa i sidrenih betonskih blokova ili čeličnih sidara. Skladišta hrane, opreme i materijala nalazit će se na teglenici koja će biti usidrena na lokaciji. Na teglenici će se nalaziti i spremnik za uginulu ribu. Kopnena baza za planirano uzgajalište je pogon u vlasništvu Cromarisa u Gaženici u Zadru.

Nakon što je završena zakonska procedura oko Studije utjecaja na okoliš uzgajališta bijele ribe kod Mauna, gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić izrazio je zadovoljstvo što će se taj projekt uskoro realizirati.

“Za Grad Pag to je vrlo značajno, jer se radi o pogonu u kojem će se otvoriti oko trideset radnih mjesta,” istaknuo je za Radio Pag gradonačelnik Grada Paga.

“Taj projekt je u skladu sa županijskim i gradskim prostornim planovima. Tvrtka Cromaris poštuje sve ekološke standarde, sve će se raditi po standardima Europske unije, a Cromaris je prva na Jadranu u poštivanju ekoloških standarda. Grad Pag je zainteresiran da taj projekt zaživi, jer se odmah na početku otvara trideset radnih mjesta. Vjerujem da će taj projekt i dalje razvijati i da će u budućnosti biti i više radnih mjesta. Uzgajalište bijele ribe kod Mauna sigurno će doprinijeti razvitku Grada Paga. Građani su na javnom izlaganju iskazali interes za ovaj projekt i nije bilo niti jednog negativnog komentara. Dapače, svi komentari bili su jako pozitivni”, rekao je Fabijanić.

Uzgajalište bijele ribe kod Mauna počet će raditi iduće godine, piše Radio Pag.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Kreću radovi na izgradnji rotora u gradu Pagu

Glas otoka

Iz Paga i Povljane u Sisačko-moslavačku županiju otpremljena dva šlepera s humanitarnom pomoći

Glas otoka

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokretati postupak protiv gradonačelnika Paga

Glas otoka