sabor.hr
POLITIKA

Revizija objavila izvještaj o poslovanju stranaka, saborska zastupnica popravila auto našim novcem

Državna revizija završila je izvještaj o poslovanju stranaka za 2019. godinu, javlja HRT.

Od 44 političke stranke i šest nezavisnih saborskih zastupnika, 20 stranaka i dva zastupnika oglušilo se o naloge i preporuke. Nepravilnosti se uglavnom odnose na manje stranke, a bilo je i nekih koji su, o državnom trošku popravljali vlastiti automobil.

Iz džepova poreznih obveznika stranke su 2019. dobile gotovo 100 milijuna kuna. No taj se novac, pokazala je revizija, nije uvijek transparentno trošio.

“Rashodi nisu evidentirani na propisanim računima. Zatim, popis imovine nije obavljen u skladu s propisima. Blagajničko poslovanje nije uredno vođeno, knjige nisu potpisane i uvezene”, rekla je pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec.

U nepravilnostima su prednjačile četiri stranke koje su dobile uvjetno mišljenje i zbog poslovanja i zbog financijskih izvještaja: Blok Umirovljenici zajedno, Neovisni za Hrvatsku, Živi zid i Pametno. Pametno je jedina parlamentarna stranka među njima. U njoj su zaboravili upisati 65 tisuća kuna rashoda, ali i popuniti putne naloge.

“Jedino je došlo do računovodstvene greške. Neka od njih su došla na krivi konto i to smo ispravili. Što se putnog naloga tiče, kolegica što je trebala otići na jedan seminar u Njemačku, koji je financirala jedna zaklada, na sam dan odlaska se razboljela, nije otišla na taj put i propušteno je priložiti izvješće”, rekla je Marijana Puljak iz Centra (Pametno).

Uz stranke, javni su novac kreativno trošili i pojedinci. Najdalje je otišla nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, koja je novcem poreznih obveznika popravila vlastiti automobil. Pred kamere nije htjela, no zato je preko telefona poručila da je za sve kriv njen računovođa koji je sve učinio na svoju ruku i kojeg je u međuvremenu otpustila.

Strankama koje su se ogriješile o zakon prijeti kazna do 50, a čelnicima do 20 tisuća, objavio je HRT. Nakon nalaza revizije o svemu odlučuje DORH.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

U tijeku je financijska revizija Općine Omišalj

Glas otoka

DOZNAJEMO U tijeku je financijska revizija Grada Malog Lošinja

Glas otoka