17. siječnja 2021.
Foto: Vedran Morin
HRVATSKA

VIDEO Pravo na sigurnost u prometu osoba s invaliditetom

Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je video spot u kojemu se, kroz bonton i generalne preporuke, stavlja naglasak na pravo osoba s invaliditetom na sigurnost i mobilnost u prometu.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca diljem svijeta, kroz poticanje senzibilizacije javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a sa ciljem poboljšanja kvalitete njihovog života te njihovog aktivnog sudjelovanja u društvu.

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske, osobe s invaliditetom sudjeluju s 12 posto. Politika prema osobama s invaliditetom zasniva se na suvremenim međunarodnim standardima, koji uključuju temeljna načela ljudskih prava, kao što je pravo na sigurnost, jednake mogućnosti i nediskriminaciju. Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, što ukazuje na spremnost i potrebu hrvatskoga društva da osigura jednake mogućnosti za ovu posebice vulnerabilnu populaciju.

Ministarstvo unutarnjih poslova aktivan je dionik u provedbi mjera i aktivnosti Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Tako se i ove godine povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, izradio video spot u kojemu se naglasak stavlja na pravo osoba s invaliditetom na sigurnost i mobilnost u prometu. Ovim video spotom, ujedno senzibiliziramo širu javnost na važnost obazrivog postupanja prema osobama s invaliditetom u prometu, s naglaskom na poteškoće s kojima se susreću prilikom kretanja po pješačko-biciklističkim stazama, tijekom prelaska preko pješačkih prijelaza, kao i prilikom korištenja posebno označenih parkirališnih mjesta. Riječ je, zapravo, o bontonu u prometu, ali i generalnim preporukama važnim za podršku i pomoć osobama s invaliditetom.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.