17. siječnja 2021.
HRT
COVID19

Krunoslav Capak: ‘Cjepivo će biti besplatno, a cijepljenje dobrovoljno’

Na sjednici Stožera civilne zaštite RH, ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak je rekao kako je cjepivo protiv koronavirusa najbrže razvijeno cjepivo u povijesti, ali je od početka pandemije bilo vidljivo da se lijek neće ili će se teško pronaći pa su velika sredstva uložena u pronalazak cjepiva, prenosi HRT.

“U Eurposkoj unije je od početka postojao dogovor o zajedničkoj nabavi cjepiva i dogovor ima za cilj da se cjepiva pravedno raspodijele i da zemlje izaberu proizvođača. EU je postavila pravila da države mogu zatražiti potrebnu količinu, a EU prema broju stanovnika raspoređuje. Hrvatska je naručila 5 milijuna i 600 tisuća doza cjepiva za prvu fazu cijepljenja”, naglasio je Capak.

EU je otvorila pregovore sa šest proizvođača. Još su se kasnije javili neki dobavljači s kojima pregovori nisu započeli, ali će skoro započeti, dodaje. Pfizer je predao registracijske fileove, rekao je Capak i dodao da što se tiče Moderne to će biti u siječnju sljedeće godine. I izvjesno je da će se najprije cijepiti s ta dva cjepiva.

“HZJZ predlaže Ministarstvu potpisivanje sporazuma, a Vlada na prijedlog Ministarstva zdravstva sklapa ugovor, način je na koji se naručuje”, objasnio je i dodao da preliminarno možemo reći da će prva tranša imati 125.000 doza.

“Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno”, istaknuo je ravnatelj HZJZ-a i dodao kako sa samim cijepljenjem neće doći era nenošenja maski.

 

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.