16. siječnja 2021.
KOLUMNE POLITIKA

Biraju li u nedjelju članovi GO HDZ-a Mali Lošinj stranačke odrednice ili osobne interese?

U nedjelju 06. prosinca članovi gradske organizacije HDZ-a Malog Lošinja biraju novu predsjednicu između dvije kandidatkinje.

S jedne strane tu je aktualna gradonačelnica Ana Kučić koja se grčevito bori da osvoji četverogodišnji mandat koji će, zasigurno, usmjeriti njezinu političku karijeru. Porazi li ju konkurentica Ružica Baumgarten, može se dogoditi da joj uskrati kandidaturu za novi gradonačelnički mandat. I tu leži odgovor na objavu Ane Kučić nakon prvoga kruga zašto će ovi izbori usmjeriti politiku na Lošinju. A od dosadašnje, ruku na srce, mnogima na Lošinju i dijelu Cresa je postalo mučno. Naime, pokazalo se da aktualna gradska vlast muku muči s aferama posljednjih (tje)dana, a još veća muka leži u činjenici da je Grad zatvorio vrata svima onima koji nisu skloni liku i djelu Ane Kučić. Više nije tajna da pomno odabire s kime će i na koji način komunicirati, čime pokazuje da ona nije gradonačelnica svih stanovnika Grada Malog Lošinja već samo i jedino onih koji ju simpatiziraju. Licemjerje ne poznaje granice pa se povećala božićnica za umirovljenike dva dana prije unutarstranačkih izbora, čime ponovno koristi priliku okoristiti se proračunskim (dakle javnim) novcem za vlastiti probitak.

Tu sada dolazimo do pitanja, pa i odgovora kako će izgledati nedjeljni rezultat drugoga kruga unutarstranačkih izbora. Ana Kučić ima podršku onih članova koji od njezine pobjede pretežito imaju osobnu korist ili su im organizirani dolasci na biralište, stoga joj pobjeda ovisi o njihovoj samovolji. Opako da joj to osigura bori se dosadašnji predsjednik GO i dogradonačelnik Anto Nedić, koji se ne libi potezati za radikalnim sredstvima samo da obezbjedi taj jedan glas više. Nije Nedić u svojoj dugoj političkoj karijeri bio toliko aktivan kao posljednja dva tjedna, a uspio je i osigurati dodatno biralište za članove na Susku, iste one za koje smo pisali da ih se u prvome krugu dovuklo da glasuju u Malom Lošinju. I dalje nitko nije dao odgovore tko je to platio!

S druge strane, srećom, postoji demokratski pravac u Ružici Baumgarten i stranačkoj Mladeži, koji su se jasno i javno izjasnili što misle o koruptivnoj struji unutar gradske organizacije. Ako usporedimo dosad izloženo od strane dviju kandidatkinja, vidljivo je da je Baumgarten svoja promišljanja prvenstveno usmjerila ka boljitku stranke, ne osobnom jer nije pompozno i preuranjeno najavljivala kojekakve kandidature. Svjesna je svojih smjernica pa se ne zaletava s brzopletim izjavama, dok je Kučićka preuranjeno svojevala svoje nade u pobjedu. Ta opuštenost nekolicine unutar GO sada se našla u krizi jer svjedočimo buđenju demokratskih procesa kojih dugo godina nije bilo u stranci. Znalo se da unutar organizacije rukovode tri, četiri iste osobe, dakle borba je to ne samo za smjenu takve porazne politike, već i za ugled stranke.

Hoće li Lošinjani posvjedočiti osvježenju na lokalnoj političkoj sceni ili će se nastaviti mučna agonija koju predvode ista lica znat ćemo u nedjelju brzo poslije 19 sati.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.