17. siječnja 2021.
Crkva rođenja BDM Mali Lošinj
Foto: Vedran Morin
COVID19 VJERSKI KUTAK

Peticija za ukidanje epidemiološke mjere koja ograničava broj osoba u crkvenim prostorima

Više od 15.000 ljudi u ovom je trenutku potpisalo peticiju Stožeru civilne zaštite i Vladi RH u vezi epidemiološke mjere za crkvene prostore, a koju je u utorak, 01. prosinca, pokrenula Udruga Glas roditelja za djecu – GROZD, javlja Hrvatska katolička mreža.

Peticijom se traži, kako navode, ispravljanje nelogične i diskriminatorne mjere za crkve (maksimalno 25 osoba bez obzira na veličinu crkve) i njeno usklađivanje s mjerama za trgovine, kazališta, kina i sl. prema kriteriju veličine prostora (4 m² po osobi). Iz GROZD-a poručuju kako žele poštivati mjere, ali i da su one razumne i ujednačene.

Trenutni broj potpisa i obrazac za potpisivanje je OVDJE.

Tekst peticije:

“Stožeru civilne zaštite i Vladi RH

Poštovani, zahtijevamo da pod hitno ukinete epidemiološku mjeru koja ograničava broj osoba u crkvenim prostorima na 25 i uskladite ju s mjerama za trgovine, umjetničke programe, kinoprojekcije, izložbene prostore i političke sjednice, a u kojima se maksimalni broj prisutnih osoba računa prema veličini prostora tj. prema kriteriju 4 m² površine po osobi.

Želimo poštivati mjere, ali želimo i da su one razumne i ujednačene. Trenutno fiksno ograničenje broja osoba bez obzira na veličinu tj. kvadraturu crkve je protivno logici i zdravom razumu, te je diskriminirajuće i ponižavajuće za vjernike čije posjećivanje crkve se stavlja u drugorazredni položaj u odnosu na posjećivanje dućana, kazališta, kina i sl. Osim toga, u crkvi je puno manje kretanje ljudi, a time i rizik od zaraze, nego primjerice u trgovačkom centru.

Kao roditeljska udruga osobito skrećemo pozornost na učinak ove mjere na obitelji s djecom. Djeci je još puno teže doživjeti zajedništvo misnog slavlja putem medija nego odraslima, te je roditeljima ovom nepravednom odlukom dodatno ograničeno njihovo pravo na vjerski odgoj svoje djece.”

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.