17. siječnja 2021.
Foto: Press (Vlada RH)
COVID19 POLITIKA

Propisane novčane kazne za nepridržavanje epidemioloških mjera i nenošenje maski

Otvarajući 25. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković, koji je sjednicu vodio videovezom jer mu je izrečena epidemiološka mjera samoizolacije, poručio je da će Vlada funkcionirati normalno i koristiti digitalnu tehnologiju kako bi u ovim okolnostima nastavila s radom.

Osvrnuo se potom na trenutnu situaciju vezanu uz epidemiju koronavirusa, istaknuvši da su brojevi također i danas visoki, iako nešto niži nego prije tjedan dana.

Nažalost, dodao je, danas je zabilježen i najveći broj preminulih od početka epidemije – 74 osobe, što je posljedica visokog broja zaraženih u proteklim tjednima.

“Mi smo i dalje u vrlo ozbiljnoj fazi epidemije. Pozivam sve na odgovornost, sukladno našim stavovima svo ovo vrijeme. Restriktivne mjere koje su stupile na snagu u subotu poduzeli smo s ciljem da smanjimo zarazu i da omogućimo održivost našeg zdravstvenog sustava”, poručio je premijer Plenković i još jednom apelirao na sve građane da se pridržavaju usvojenih mjera.

Najavio je da će se na današnjem dnevno redu sjednice naći i izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, radi uvođenja prekršajnih sankcija.

“Našu borbu protiv Covida-19 bazirali smo na povjerenju između građana i države. Uvjereni smo kako većina naših sugrađana dobro razumije ove okolnosti u kojima se nalazimo, ali isto tako ovakav nam je alat nužan s obzirom da određeni neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih”, pojasnio je predsjednik Vlade razloge zbog kojih se uvode te prekršajne sankcije.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, rekao je na sjednici Vlade kako je Nacionalni stožer donio deset novih epidemioloških odluka. O prolasku na graničnim prijelazima navodi kako oni koji dolaze iz ‘zelenih područja’, ne trebaju negativan PCR test.

“Činjenica je da gotovo svi putnici moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili se testirati na granici”, rekao je Božinović te dodao da postoje iznimke; studenti, učenici, pomorci, radnici u transportu, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga.

Građani trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice, osim par iznimki, od kojih je jedna – negativan PCR test.

“Iznimka su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti”, rekao je Božinović.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, na sjednici je predstavio zakonski prijedlog prema kojemu je propisana mjera nošenja maske te zabrane okupljanja.

Propisane su kazne za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna za nepridržavanje mjera iz novog zakona.

“Za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost propisana je kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna za nepridržavanje mjera”, rekao je ministar.

“Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske”, rekao je Beroš.

“Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba, vlasnik odnosno posjednik privatnog prostora ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odlukama”, zaključio je Beroš.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.