16. siječnja 2021.
Press (Grad Cres)
CRES GLAS OTOKA

U Cresu otvoreno reciklažno dvorište “Pržić”

U Cresu je u petak 27. studenoga otvoreno reciklažno dvorište “Pržić”, a svečanom otvorenju prisustvovali su gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako sa suradnicima, predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zamjenica direktora Alenka Košiša Čičin-Šain, savjetnica direktora Ljiljana Bukovac i načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić, direktor komunalnog društva koje će upravljati reciklažnim dvorištem Neven Kruljac, te Dejan Ćormarković, direktor građevinske tvrtke Elektro-voda koja je izvodila radove.

“Cres je prvi grad u Primorsko-goranskoj županiji koji je na području dotadašnjeg odlagališta otpada izgradio pretovarnu stanicu vrijednu 7 milijuna kuna, a još 2016. godine u Cresu su postavljeni polupodzemni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, za što je izdvojeno milijun kuna. Gradska tvrtka Komunalne usluge Cres-Lošinj kupila je i specijalno vozilo za pražnjenje novopostavljenih spremnika, vrijedno gotovo milijun kuna. Projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta Pržići započeo je krajem prošle godine a dovršen u lipnju ove”, rekao je tom prilikom Jurjako.

Cilj projekta je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koje se odlaže u regionalni centar za gospodarenje otpadom Marišćina. Ukupna vrijednost projekta izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta Pržić iznosila je nešto više od 3 milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano europskim bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda.

Okupljenima se obratila zamjenica direktora Fonda Košiša Čičin-Šain, koja je istaknula sve dosadašnje rezultate koje je Cres postigao u odvojenom prikupljanju otpada:

“Grad Cres se mijenja svjetlosnom brzinom. 2017. godine se u Cresu odvajalo oko 11% otpada, a ove godine već oko 50%. To je zasluga gradske uprave i komunalnih društava, no najzaslužniji su građani koji odvajaju otpad”, rekla je Čičin-Šain i pritiskom na daljinski upravljač kojim se otvaraju pomična ulazna vrata reciklažnog dvorišta službeno ga otvorila.

“Stalnom nadogradnjom sustava za gospodarenje otpadom Grad Cres pokazuje da se svrstao uz bok najrazvijenijim zemljama, a cilj nam je stići i prestići one najbolje u Hrvatskoj”, zaključio je gradonačelnik Jurjako i podsjetio da su upravo u tijeku radovi na konačnoj sanaciji i zatvaranju starog odlagališta otpada, projekt ukupno vrijedan 10,5 milijuna kuna.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.