GLAS OTOKA RAB

Virtualno predstavljanje mobilne aplikacije ‘Rab Archaeological Traces’

Mobilna aplikacija “Rab Archaeological Traces” će se predstaviti online prijenosom uživo u ponedjeljak, 30. studenog, u 14,00 sati na istoimenoj Facebook stranici.

Uz uži projektni tim – voditeljicu projekta Tonku Kavran – ravnateljica Centra za kulturu Lopar te Katarinu Ribarić – ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab, u online predstavljanju će sudjelovati Kata Barišić – direktorica tvrtke “PokloniMe”, koja je bila izvođač aplikacije, načelnik Općine Lopar Josip Borić, zamjenik gradonačelnika Grada Raba Denis Deželjin, Emina Višnić – rukovoditeljica kulturnog programa Rijeke 2020 – EPK, Ivan Šarar – pročelnik odjela za kulturu Grada Rijeke te Sonja Šišić – pročelnica županijskog UO za kulturu, sport i tehničku kulturu.

Mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces nadogradnja je istoimenog projekta koji je iniciran u sklopu PP 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U prvoj fazi projekta koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine uređene su tri poučne staze ukupne duljine 40 km kojima je povezano više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima. U drugoj fazi izrađena je interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič stazama koja objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i AR fotografiranje te ima ugrađenu statistiku i sustav nagrađivanja. Za krajnje korisnike je besplatna te se može se koristiti za individualno istraživanje otoka, u edukativne svrhe te kao pripomoć turističkim, bike i planinskim vodičima prilikom vođenih tura.

Aplikaciju su izradili Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica Grada Raba i Turistička zajednica Općine Lopar uz stručnu pomoć Instituta za arheologiju i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te financijsku potporu Grada Raba i Općine Lopar.

Također, više o aplikaciji možete doznati na sljedećoj poveznici, kao i na službenoj stranici rabarchaeologicaltraces.com.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Edukativna šetnja prvim dijelom poučne staze Capo Fronte na Rabu

Glas otoka

Noć muzeja na otoku Rabu ove godine u digitalnom obliku

Glas otoka

Predstavljena mobilna aplikacija koja vodi poučnim stazama otoka Raba i upoznaje s lokalnom kulturnom baštinom

Glas otoka