Foto: Vedran Morin
ISTRAGE POLITIKA

U tijeku je financijska revizija Grada Malog Lošinja

U tijeku je financijska revizija Grada Malog Lošinja za 2019. godinu, a prema godišnjem programu i planu rada Državnog ureda za reviziju, doznaje Glas otoka.

Tu je informaciju za portal potvrdila pomoćnica glavnoga državnog revizora, Biserka Čoh Mikulec, mag. oec.,

“U skladu s metodologijom rada Ureda, činjenice o financijskim izvještajima i poslovanju subjekta utvrđene u tijeku obavljanja revizije na temelju dokumentacije, bit će navedene u izvješću o obavljenoj reviziji. Nakon što izvješće postane konačno, u skladu s odredbom članka 21., stavka 8. Zakona o Državnom uredu za reviziju (Narodne novine 25/19), bit će objavljeno na mrežnim stranicama Ureda”, objasnila nam je Biserka Čoh Mikulec.

Iz Grada Malog Lošinja nismo dobili odgovor na poslani upit.

Podsjetimo, Državni ured za reviziju najviša je revizijska institucija Republike Hrvatske, koja je samostalna i neovisna u svom radu. Ured obavlja reviziju državnih prihoda i rashoda, financijskih izvještaja i financijskih transakcija jedinica državnog sektora i lokalnih jedinica, pravnih osoba koje se financiraju iz proračuna, pravnih osoba kojima je osnivač Republika Hrvatska ili lokalne jedinice, društava i drugih pravnih osoba u kojima Republika Hrvatska, odnosno lokalne jedinice imaju većinsko vlasništvo nad dionicama, odnosno udjelima.

Revizija obuhvaća ispitivanje dokumenata, isprava i izvješća, sustava unutarnje kontrole i unutarnje revizije, računovodstvenih i financijskih postupaka, te drugih evidencija radi utvrđivanja iskazuju li financijski izvještaji istinit financijski položaj i rezultate financijskih aktivnosti u skladu s prihvaćenim računovodstvenim načelima i standardima. Revizija je i postupak ispitivanja financijskih transakcija u smislu zakonskog korištenja sredstava. Revizija obuhvaća i davanje ocjene o djelotvornosti i ekonomičnosti obavljanja djelatnosti te davanje ocjene o učinkovitosti ostvarenja ciljeva poslovanja ili ciljeva pojedinih financijskih transakcija, programa i projekata.

Također, Državni ured za reviziju je obvezan svake godine obaviti reviziju izvještaja o izvršenju državnog proračuna, te reviziju financijskih izvještaja i poslovanja političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica izabranih s liste grupe birača.

Sve druge revizije se planiraju i obavljaju u opsegu koji je predviđen godišnjim programom i planom rada Ureda, kojeg donosi glavni državni revizor na temelju zakonom utvrđenih kriterija.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Nakon što je nezakonito dobio zemljišta, Devčić sada želi da mu građani kupe malčer

Josip Radić

ZBOG NEZAKONITOSTI Visoki upravni sud ukinuo Program mjera za poduzetnike Grada Malog Lošinja

Vedran Morin

Dubravku Devčiću je Grad Mali Lošinj dao nekoliko zemljišta mimo natječaja

Josip Radić