Foto: Press (MinT)
GLAS OTOKA OSTALI POLITIKA

Na Murteru predstavljen projekt eko-edukacijske staze podmorja NP Kornati

Ministarstvo turizma i sporta u petak, 28, studenoga, na otoku Murteru predstavilo je nove aktivnosti u Nacionalnom parku Kornati; “Eko-edukacijska staza – podmorje NP Kornata”, koji je ujedno i pilot područje projekta INHERIT koji se financira u sklopu Interreg Mediteran (MED) programa u trajanju od 01. veljače 2018. do 31. siječnja 2022. godine, s ciljem razvoja održivog turizma.

S obzirom da je pilot područje projekta INHERIT, Nacionalni park Kornati, čije je područje najvećim dijelom zauzima morsku površinu, kupljena je ronilačka oprema za sve zainteresirane posjetitelje koji će na ovaj način moći vidjeti glavne atrakcije unutar morskih područja. Osim toga, cilj je ovoga projekta i promocija ronjenja kao održive turističke aktivnosti, koja nije samo sportska aktivnost nego je puno više od toga, te povećanja svijesti javnosti i turista o važnosti očuvanja bioraznolikosti, flora i faune podmorja.

“Održivi turizam okosnica je turizma budućnosti. Naša prirodna i kulturna baština bogatstvo su koje moramo očuvati. Upravo stoga kroz projekt Eko-edukacijske staze u podmorju NP Kornati stavljamo naglasak na turističke proizvode koji uključuju turističku valorizaciju, ali i brigu o prostoru i resursima koji se koriste. Ronjenje, koje jest visoko vrijedna turistička aktivnost, privlači turiste s visokom razinom ekološke svijesti i posjetitelje koji istražuju podvodnu baštinu. Poticanje suradnje, edukacije i sudjelovanja lokalnog stanovništva i turista u zaštiti ekoloških vrijednosti predstavljaja važnu turističku aktivnost na nedovoljno iskorištenim područjima prirodne baštine”, istaknula je ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, povodom predstavljanja aktivnosti.

Sveukupno je Ministarstvo turizma i sporta za projekt INHERIT osiguralo preko 2,5 milijuna kuna, dok ukupna sredstva namijenjena projektu iznose preko 42 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Ministarstvo turizma i sporta razvija jedinstveni pilot projekt pametnog turizma

Glas otoka

Ministarstvo turizma kampu ‘Leso’ poništilo rješenje o kategorizaciji

Vedran Morin

Donesena tri pravilnika koja bi, prema najavama Ministarstva turizma, trebala rasteretiti turistički sustav

Glas otoka