16. siječnja 2021.
Foto: Facebook.com/otokzivota
GLAS OTOKA KRK

Samuel Roksandić: ‘S treninga ne mogu otići tužan zbog djece koja su velika radost i zadovoljstvo’

Trener Karate kluba Krk, Samuel Roksandić, o vrijednosti i radosti života govorio je za Pokret života – ogranak Krk, a Glas otoka prenosi taj razgovor.

Koliko djece i mladih okuplja vaš klub i u kojemu rasponu generacija?

Prema registru članova koje vodi, klub ima preko 400 članova. Počinjemo s najmlađima, od 3. godine pa sve do rekreativaca od preko 50. godina.

Djeca i mladi u bijelome kimonu s medaljama oko vrata. Priča se, Karate klub Krk ponos otoka.

Ako se tako priča onda me to jako raduje. Zasluga zaista pripada mnogima, prvenstveno Bogu, onda našim dragim članovima, njihovim roditeljima, treneru Viktoru, gradu Krku i ostalim općinama koje nam pomažu, sponzorima, medijima, veliko hvala svima.

Što se to zanimljivo događa u vašem klubu?

Početkom listopada je završena liga Primorsko-goranske županije i od brojnih medalja osvojili smo sedam prvih mjesta i trinaest trećih mjesta. Osim toga, klub ima tri najbolja sportaša županije: Elias Josip Rudman, Niko Depikolzvane i još jedan veteran. Vikend nakon održano je Prvenstvo Hrvatske za koje se pripremamo još od početka lipnja. Također je rezultat bio blagoslovljen, te smo ukupno osvojili 11 medalja. Na kraju subote bili smo peti u ukupnom poretku, što je fantastičan rezultat, ako se uzme u obzir da je nastupilo preko 480 natjecatelja i 58 klubova. Do kraja vikenda pali smo na 14. mjesto, rezultat bi bio daleko bolji da smo izborili samo još jednu pobjedu u finalu.

Kakve ste uspjehe postigli proteklih dana i jeste li zadovoljni kao trener?

Vjerujem da imam jedan od najboljih poslova na svijetu, i da mi je to veliki blagoslov. Nemoguće je raditi s djecom i mladima i biti nezadovoljan. Ako dođeš na trening sretan, trening završiš s osmijehom na licu, ako na trening dođeš tužan, trening opet završiš s osmijehom na licu. Važnije mi je odgojiti dobru osobu nego stvoriti dobrog natjecatelja. Karate mi služi kao sredstvo da mladi izrastu u dobru, stabilnu i sretnu osobu, a uz to kao što vidite niti rezultati ne izostaju. Meni je vrijednije odgojiti takvu osobu, nego imati svjetskog prvaka.

Uočavate li radost života u Klubu?

Klub mi predstavlja radost i zadovoljstvo, u njemu je uvijek vrlo aktivno. Imamo mnogo seminara, natjecanja, rođendana, putovanja na kojima je puno članova. Pokušavam stvoriti kolektiv u kojemu se dijeli nečija radost, patnja, veselje i tuga. Pokušavam stvoriti klub u kojemu članovi ne poznaju jedan drugoga samo zato jer idu na karate, nego da se upoznaju, vide vrijednosti jedan u drugome, i stvaraju si prijateljstva. Djeca su fantastična, mogu reći da sam puno toga što sam napisao naučio od njih.

Možemo li roditeljima zahvaliti na otvorenosti prema životu, za radost djece i mladih koja je prožeta u Klubu?

Hvala Bogu koji je stvorio obitelj, i naravno hvala roditeljima koji prepoznaju vrijednost prema otvorenosti za život. Kao što sam naveo ranije, ja ne mogu završiti trening i otići tužan od djece koja su velika radost i zadovoljstvo.

Tužan dio priče Kluba je da je nedavno izgubio prostor u kojemu su uživali. Prostor je pripao Dječjem vrtiću, što je opet super bitno i hvalevrijedno za djecu. Grad je obećao da će osigurati adekvatnu zamjenu za treniranje, ali se to do sada nije dogodilo. Kako nam je rekao i sam trener, zbog toga im pate programi u kojima su uložene dvije godine truda i novaca, te mnoga djeca više ne prate treninge redovito. Svaki put moraju sastavljati i rastavljati podlogu, što uzima dragocjeno vrijeme treninga, a pate i financije jer se svakim novim slaganjem uništava podloga. Trenažna pomagala više se ne mogu koristiti, vreće se nemaju gdje objesiti, više nemaju ogledala za korekciju i mnogo toga ostaloga. Jedini senior s Krka ostalo je bez termina za pripreme za reprezentaciju. Vjerujemo kako će Gospodin u pravo vrijeme otvoriti vrata za novi, adekvatni prostor za treniranje, prostor u kojem neće patiti trening niti jednog član ovog karate kluba. Također vjerujemo kako će im u ovom kriznom periodu podariti snagu da u budućnosti budu još kvalitetniji i odvažniji, da budu dobri, pošteni sretni ljudi otvoreni i zahvalni za dar života i talente koje posjeduju.

Mnoge su teme koje ističu radost života, baš poput ove. Imaš li temu koju možemo obradit, oglasiti, pišite na adresu e-pošte Pokreta za život – ogranak Krk info.otok.zivota@gmail.com.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.