17. siječnja 2021.
Preslika / NovaTV
HRVATSKA IZDVOJENO

Provjerite jeste li žrtva kibernetičkog napada

CARNET i Ravnateljstvo policije izvijestili su da se dogodio jedan od najvećih kibernetičkih napada u povijesti Hrvatske, a  u Dnevniku NoveTV komentirao ga je CERT-ov stručnjak Svan Hlača.

Kako je otkriveno u Dnevniku, procurili su podaci iz više od 23 tisuće baza, te je analizom utvrđeno kako je u navedenoj bazi velik broj korisničkih računa s hrvatskim domenama, a javno su dostupne i lozinke u tekstualnom obliku. Vjeruje se da se kolekcija, koja sadrži više od 226 milijuna jedinstvenih korisničkih računa, pojavila na privatnom hakerskom forumu koji mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektroničke pošte te lozinki. CERT-ov stručnjak Svan Hlača otkrio je da je pronađeno 47 tisuća zapisa o hrvatskim korisnicima, kao i 24 tisuće lozinki.

Građani svoje korisničke podatke mogu provjeriti na stranici “Have I Been Pwned“, na kojoj će odmah dobiti informaciju o tome je li njihov korisnički račun kompromitiran.

Na pitanje koliko takvi hakerski napadi mogu biti opasni i koje su moguće posljedice, Hlača kaže da su ovakve situacije opasne kada jednu lozinku korisnici koriste za više različitih usluga.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.