16. siječnja 2021.
Preslika / Dnevnik.hr
COVID19 POLITIKA

Na mala vrata se najavila obveza cijepljenja protiv koronavirusa?

Davor Božinović medijima je najavio novo uvođenje još strožijih epidemioloških mjera, te će s istima biti upoznati župani.

“Taj set mjera trebao bi vrijediti do Božića”, najavio je Božinović i dodao kako bi taj set strožih mjera mogao potrajati šest mjeseci, no o tome će se još raspravljati, piše Dnevnik.hr.

Mjere će biti usmjerene na pojedine segmente gospodarstva, prije svega na ugostiteljstvo, i na druge resore, nešto malo kultura, a nešto i školstvo.

“Treba naći balans u rednom racionalnom opsegu jer ovaj se virus ponaša tako da kada doneseš najrestriktivnije mjere, čim dođe do popuštanja, on se ponovno razmaše. Zato nije poanta ići u najstrože mjere, nego staviti da se one pomalo pojačavaju sa željom da se zaustavi širenje i ciljem da zdravstveni sustav ne bude preopterećen, on je pod velikim pritiskom, ali i da svi naši pacijenti dobiju skrb, a ne samo oni oboljeli od COVID-a”, objasnio je ministar i dodao kako s jedne strane treba razmišljati o očuvanju zdravlja i zdravstvenog sustava, s druge treba brinuti o gospodarstvu, te se mora misliti i na mentalno zdravlje građana.

“Postoje cjepiva koja su obvezna. Cjepivo bi smanjilo širenje, to je nešto o čemu ćemo voditi računa”, odgovorio je na pitanje novinara ide li se na to da cjepivo bude obvezno.

“Da bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije, bilo bi potrebno da bude procijepljeno oko 70 posto odraslog stanovništva i radimo na tome da se to dogodi”, kazao je Božinović.

“Hrvatska ima obvezu cijepljenja za neke bolesti. Za ovu nema jer je nova, ali ni to ne bi bio novi moment”, kazao je.

Potvrdio je da je na jučerašnjoj sjednici VNS-a bilo govora o obveznom cijepljenju, ali nije htio više govoriti o tome niti reći tko je potegnuo to pitanje.

“Svi se nadaju cjepivu, što nam otvara mogućnost strožih mjera jer možemo procijeniti dokad bi trajale”, rekao je Božinović te dodao kako ćemo vidjeti što će donijeti mjeseci pred nama.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.