16. siječnja 2021.
Foto: HDZ / Facebook
POLITIKA

Andrej Plenković: Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost se održala bez ikakvih razmirica

Uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak 23. studenog u izjavi za medije se osvrnuo na zaključke završene sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Dugoočekivana sjednica s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem održana je u Banskim dvorima, a trajala je gotovo četiri sata. Premijer Plenković je rekao da nije bilo nikakvih razmirica između njega i predsjednika Milanovića.

Na sjednici je Vijeće za nacionalnu sigurnost između ostalog istaknulo daljnu potrebu zauzimanja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BIH.

“Ako postoji jednoglasni konsenzus između predsjednika Vlade i predsjednika države oko neke teme, to je jačanje položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Znamo da je njihov položaj u određenim situacijama drugačiji od onoga koji je slovo i duh Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma“, istaknuo je Plenković.

Dodao je da se raspravljalo i o radikalizaciji u društvu, a u tom smislu osuđen je napad na Banske dvore 12. listopada.

“Konstatirano je konsenzusom da je riječ o djelu s obilježjima terorizma. Raspravljene su mjere koje treba poduzeti za smanjivanje radikalizacije u društvu, usvojene su smjernice rada sigurnosno-obavještajnih agencija, a data je i suglasnost o suradnji s službama nekih drugih zemalja”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio o stanju vezano za pandemiju Covid-19, a predsjednik Milanović nije kritizirao epidemiološke mjere.

Plenković se osvrnuo i na unutarstranačke izbore u HDZ-u, koji su održani u nedjelju 22. studenog.

“Jučer je 31,7 posto članstva izašlo na izbore, odnosno oko 65 tisuća članova. S obzirom na situaciju i na izlaznost u ožujku smatramo da je to solidno. Ovi izbori pokazuju da smo pravovremeno uoči lokalnih izbora, koji slijede u svibnju iduće godine, osigurali novi unutarstranački legitimitet vodstvima naših općinskih, gradskih i županijskih organizacija, čime će nakon drugoga kruga u pojedinim sredinama krenuti cijeli proces priprema za lokalne izbore 2021. godine“, izjavio je Plenković.

Ivana Vranješ

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.