Pixabay
POLITIKA

Na e-savjetovanju su izmjene i dopune Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom trenutno je u fazi elektroničkog savjetovanja s javnošću (e-savjetovanja), izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede, a primjedbe, komentari i prijedlozi mogu se dostaviti do 1. prosinca 2020. godine koristeći sljedeću poveznicu.

Osim preuzimanja smjernica Direktive Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2019. o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među poduzećima u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, ovim zakonskim prijedlogom mijenjaju se i elementi postojećeg Zakona za koje je u provedbi uočeno da nisu dovoljno definirani ili da ne ostvaruju željene učinke u zaštiti svih dionika sustava lanca opskrbe hranom. Stoga je u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom proširen obuhvat proizvoda i obveznika primjene Zakona te je proširen popis nepoštenih trgovačkih praksi s ciljem osiguravanja učinkovitijeg postupanja i suzbijanja nepoštenih trgovačkih praksi.

“Posljednjih mjeseci vodili smo razgovore sa svim dionicima lanca opskrbe hranom. Smatramo da je naš prijedlog izmjena i dopuna Zakona konstruktivan, provediv u praksi i da pruža puno veću razinu zaštite svim karikama u lancu. Rješavamo pitanje akcijskih prodaja osjetljivih proizvoda jer je upravo na taj segment nepoštenih praksi bilo najviše primjedbi javnosti i primarnih proizvođača. Predlažemo i visoke novčane kazne za prekršitelje, no cilj nije kažnjavati već mijenjati način poslovanja i razmišljanja kako bismo imali uređene, poštene i ravnopravne poslovne odnose. Važno nam je da se uključite u raspravu o ovom prijedlogu te vas pozivam da nam dostavite svoje komentare, prijedloge i mišljenja“, izjavila je resorna ministrica, Marija Vučković.

Od predloženih novina ističe se uvođenje novih odredbi koje zabranjuju prodaju osjetljivih proizvoda po prodajnoj cijeni, koja je za krajnjeg potrošača niža za više od 34 % od krajnje prodajne cijene, te zabrana akcijske prodaje osjetljivog proizvoda dobavljača koja premašuje razinu od 25 % količinskog obima ili vrijednosti robe prema ugovoru. Novčanim kaznama kažnjavat će se počinitelje povreda prema ovom Prijedlogu zakona, iako je glavni cilj utvrđenih kazni njihov odvraćajući utjecaj. Time će se nastala neravnoteža u poslovnim odnosima između dionika u lancu opskrbe hranom vratiti u nužno normalne uvjete jednakopravnosti.

Nepoštene trgovačke prakse pojavljuju se kao jedna od posljedica nejednake gospodarske snage dionika u lancu opskrbe hranom. One najviše pogađaju poljoprivrednike, male i srednje tvrtke kao najslabiju kariku u lancu, ali i mala i srednja poduzeća u preradi.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Nova sredstva za ulaganja i dodatna pomoć sektoru vinarstva

Glas otoka

Dodatnih 200 milijuna kuna pomoći prerađivačima pogođenima COVID-19 krizom

Glas otoka

Povećana sredstva za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i korištenje obnovljivih izvora energije

Glas otoka