ana kučić
Foto: facebook.com/ana.kucic.official
POLITIKA

Tvrtka obitelji gradonačelnice duguje Malom Lošinju stotine tisuća kuna

Kako proizlazi iz službenog dokumenta što ga je portal Telegram ekskluzivno dobio na uvid, tvrtka u kojoj su suvlasnici otac i brat Ane Kučić, HDZ-ove gradonačelnice Malog Lošinja, dužna je Gradu Mali Lošinj najmanje 240 tisuća kuna.

Naime, kako otkriva Telegram, riječ je o neplaćenoj komunalnoj naknadi, kaznama, spomeničkoj renti, naknadi za uređenje voda i zakupnini za gradski prostor u kojem se tvrtka nalazi. Dio dugovanja, kako je novinarki Telegrama i sama gradonačelnica potvrdila, datira još iz 2016. godine, a do danas ga njezina uprava nije pokušala prisilno naplatiti, niti je s tvrtkom svoje obitelji “Y/C Marina” raskinula ugovor o najmu gradskih prostora na elitnoj lokaciji na malološinjskoj rivi.

Još prije nekoliko tjedana, kada je Telegramu ukazano na ovo suspektno dugovanje, pitalo se gradonačelnicu zašto ne ovršuje tvrtku svoje obitelji. Među odgovorima koje je Kučić dostavila, prilično je lutala s visinom dugovanja, iako joj je odmah rečeno da je portal u posjedu službenog dokumenta u kojemu su vidljivi iznosi potraživanja Grada prema tvrtki Y/C Marina iz sredine listopada, ne navodeći izvore. Gradonačelnicu se na osnovu uvida u dokument pitalo koji je iznos tvrtka njezinih roditelja gradskoj blagajni dugovala do sredine listopada ove godine. Najprije je odgovoreno da je s 13. listopadom ove godine tvrtka u suvlasništvu umirovljenih roditelja gradonačelnice prema Gradu Malom Lošinju imala dospjelo dugovanje u iznosu od 99.332,90 kuna. Kazali su zatim kako nije bilo nikakvih otpisa dugovanja, niti je išta palo u zastaru, piše dalje Telegram.

Iz ureda gradonačelnice tvrde da je najstarije dugovanje tvrtke Y/C Marina iz 2016., dakle iz godine kada je Ana Kučić došla na čelo Malog Lošinja. Na funkciji je naslijedila Garija Cappellija koji je tada postao ministar turizma u HDZ-ovoj Vladi. Od ljeta te godine, kako piše Telegram, ostala je nepodmirena spomenička renta u iznosu od 31.697,20 kuna.

U službenoj evidenciji Grada Malog Lošinja, još je i novčana kazna od 400 kuna, oko 80 tisuća kuna komunalne naknade, nešto više od pet tisuća kuna naknade za uređenje voda, te gotovo 122 tisuće kuna duga za zakupninu gradskih prostora u kojima posluje tvrtka roditelja gradonačelnice Malog Lošinja. Ukupno je to onih 240 tisuća kuna koliko se i navodi u dokumentu koji je Telegram dobio na uvid. Međutim, gradonačelnica taj iznos niti u jednom odgovoru ne spominje. Obrazlažući dugove obiteljske tvrtke prema gradskom proračunu, gradonačelnica Kučić navodi da je 1. lipnja ove godine s tvrtkom Y/C Marina sklopljen tzv. Upravni ugovor, kojim je dogovorena obročna otplata duga.

Kada je upitana na koji iznos je sklopljen taj upravni ugovor, pojavila se sasvim nova cifra. Riječ je, kako su kazali Telegramu iz ureda gradonačelnice, o iznosu od 174.619,46 kuna. Na što se točno to potraživanje odnosi, nisu ponovno precizirali. U svakom slučaju, spomenutih 240 tisuća kuna iz službenoga gradskoga dokumenta tek je osnovno dugovanje na koje bi trebalo obračunati zatezne kamate.

Dakle, u prvom i drugom odgovoru na upite Telegrama, gradonačelnica je navela različite cifre o dugovanju obiteljske firme, dok u službenom dokumentu piše treći, najveći iznos.

“Za dospjela dugovanja, kao što je praksa i s drugim dužnicima, od strane Grada dostavljane su obavijesti o stanju duga s pozivom na podmirenje”, odgovorila je gradonačelnica.

Zatim je u nastavku nastavila objašnjavati kako je naplatu dugovanja otežala koronakriza. Nije, međutim, rekla što je čekala s naplatom potraživanja u mjesecima i godinama prije pojave virusa. Istovremeno, nije se propustila pohvaliti da se za vrijeme pandemije zastalo s naplatom potraživanja što je, kaže, bila vrsta pomoći grada Malog Lošinja gospodarstvenicima.

A onda je uslijedio novi neočekivani dio odgovora. Ne navodeći o kojim se točno dužnicima radi gradonačelnica je, valjda pokušavši opravdati dugove tvrtke svoje obitelji, navela da i prema drugim firmama Grad ima potraživanja. Tako je napisala nekoliko najvećih iznosa dugovanja koje precizno prenosi portal Telegram: 4.557.109,05 kuna, 1.160.667,65 kuna, 971.300,14 kune, 941.352,42 kune, 738.431,43 kune, 697.149,88 kuna, 689.720,54 kune… Samo to, kada se zbroji, prelazi 9,7 milijuna kuna. S iznosom koji duguje tvrtka Y/C Marina dolazi se do 10 milijuna kuna dugova gradskom budžetu.

Prema dostupnoj sudskoj praksi grad Mali Lošinj inače pokreće ovršne postupke zbog dugova prema gradskom proračunu, no zašto to nije učinjeno i za ove milijunske iznose nije sasvim jasno. Sudski postupak nije pokrenut ni protiv oca i brata gradonačelnice jer su, kako kaže, priznali svoj dug sklapanjem upravnog ugovora. Zatim je uslijedio još jedan iznenađujući dio odgovora. Iz ureda gradonačelnice naglasili su kako je tvrtka za koju su pitali zapravo samo u suvlasništvu jednog njezinog roditelja. To se provjerilo u Sudskom registru, gdje je navedeno da je vlasnik tvrtke otac gradonačelnice, dok je direktor njezin brat. Niti jednog drugog imena među suvlasnicima nema.

Upitana na kraju i zašto Mali Lošinj nije raskinuo ugovor s tvrtkom obitelji Kučić kada već ne plaća svoje obveze gradu, odgovorila je.

“Kao i u mnogim drugim slučajevima, išlo se prvotno na slanje opomena te kasnije na potpisivanje upravnog ugovora, što je mehanizam koji Gradu bitno olakšava naplatu potraživanja. Valja naglasiti da je sklapanje upravnog ugovora mehanizam koji je zakon predvidio kao način da se dužnicima u cijeloj Republici Hrvatskoj olakša podmirenje duga. Inače, sukladno zakonskim propisima, zastalo se s prisilnom naplatom dugova te je sve veći broj dužnika podnio zahtjev za sklapanje upravnih ugovora kao mehanizam za podmirenje duga”, pojašnjavaju dodatno zašto u većoj mjeri ne ovršuju svoje dužnike, pa ni tvrtku roditelja gradonačelnice.

Na pitanje tko je točno potpisao upravni ugovor za dugove obiteljske tvrtke, iz Grada službeno kažu da je to napravio zamjenik gradonačelnice, gospodin Anto Nedić, piše Telegram.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Slične objave

Nedić poručio Badurini: ‘Ti tražiš demokraciju, ali ovdje je malo drugačije’

Vedran Morin

Nedić (HDZ): ‘I Devčić ima svoju cijenu’; Devčić (NL): ‘Nudili su, ali nema te cijene’

Vedran Morin

Nakon velikog propusta s listom, lošinjski HDZ učinio novi – izbacili hrvatskog branitelja

Vedran Morin