Pixabay
HRVATSKA ZAGREB

Zajedno protiv pravnog uznemiravanja namijenjen zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova

Stvarnost je takva da se svakog novinara ili aktivista kojem se prijeti nasiljem u Europi, a ima ih na stotine, diskretno ušutkava pismima koja odašilju odvjetnička društva, izopačujući zakone kojima zapravo treba zaštititi ugled nevinih od napada kriminalnih moćnika, stoji između ostalog u priopćenju osamdeset sedam organizacija civilnog duštva protiv SLAPP tužbi, prenosi Sindikat novinara Hrvatske.

SLAPP (Strategic Lawsuit against Public Participation) je kratica za Stratešku tužbu protiv sudjelovanja javnosti. To je oblik pravnog uznemiravanja namijenjen zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova. Skupe i beskrupulozne odvjetničke tvrtke ovo plasiraju na tržište napadačkih usluga moćnih i bogatih pojedinaca koji si mogu priuštiti da se odugovlače postupci godinama samo da bi se zaštitili od neželjenog nadzora javnosti, koji je žila kucavica zdravih demokratskih društava.

Europski sud za ljudska prava i drugi nacionalni i regionalni sudovi dosljedno i izričito priznaju u svojim presudama važnu ulogu koju imaju slobodni mediji, a i šire civilno društvo držeći moćnike odgovornima. Njihove presude potvrđuju obvezu kojom države moraju stvoriti okruženje koje pogoduje slobodi govora, jer bez toga demokracija slabi, i umire. Rupe u našim zakonima koje moćnicima omogućuju da svoje kritičare natjeraju na pokornost su rupa u europskoj demokraciji.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)