GOSTIONA LOKALNI IZBORI POLITIKA

Silvija Kocijan (HDZ): ‘Imam sposobnost, ideju, odlučnost i znanje kako unaprijediti stranku’

Silvija Kocijan (HDZ) diplomirana je pravnica sa znanstvenim zvanjem Sveučilišne specijalistice prava europskih integracija stečenim na Pravnom fakultetu u Rijeci 20014. godine kao stipendistica Vlade RH, iza koje je 19 godina radnog staža.

Radila je u Državnom inspektoratu u Rijeci te na pročelničkim mjestima u Gradu Malom Lošinju i Gradu Bakru. Obnaša dužnost ravnateljice Odgojnog doma Mali Lošinj. Politički je angažirana u HDZ od 2005. godine, u jednom je mandatu bila predsjednica Mladeži HDZ. Bila je članica više upravnih vijeća različitih gradskih i javnih ustanova te gradskih odbora. Neposredno prije unutarstranačkih izbora u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, Silvija je pristala na razgovor s portalom Glas otoka kao pretedentica na čelnu poziciju Gradske organizacije Mali Lošinj.

Što vas je motiviralo da se kandidirate na unutarstranačkim izborima za predsjednicu GO HDZ Mali Lošinj?

Motivirala me je prilika koja se pružila zbog promjena Statuta HDZ-a, a koja je omogućila svakom članu stranke da direktno odlučuje, odnosno da sam bira svoje vodstvo. Dosadašnjim načinom biranja vodstvo stranke je birala mala skupina članova koji su sami bili izabrani u netransparentnim postupcima koje je vodio i kontrolirao predsjednik stranke. Umjesto da, kao do sada, 50-ak odabranih članova stranke bira svoje vodstvo, sada svaki član ima priliku sam, slobodno i u tajnosti odabrati onoga tko misli da treba voditi stranku. Ta činjenica, odnosno ta prilika neposrednog biranja kao i objektivno loše stanje u stranci do koje mi je stalo, a u kojoj sam petnaest godina i u kojoj sam bila predsjednica Mladeži, razlozi su radi kojih sam se odlučila na kandidaturu za predsjednicu GO. Ali za kandidaturu to nije dovoljno. Presudni razlog jest to što sam uvjerena da imam sposobnost, ideju, odlučnost i znanje kako unaprijediti stranku i pripremiti je za iduće lokalne izbore.

Tko su članovi vašeg tima?

Moje gledanje na ovaj izborni proces se malo razlikuje od uvriježenog pa nemam svoj tim. Ali ne mislim da sam time dodatno hendikepirana ili da zbog toga imam manje šanse. U ovim izborima se biraju osobe na vodeće pozicije u Gradskom odboru HDZ Mali Lošinj. Biraju se predsjednik, tri potpredsjednika kao i članovi Gradskog odbora. Ne nude se timovi niti se biraju timovi. Bi li to značilo da izabrana predsjednica stanke neće surađivati s izabranim potpredsjednicima (ili zamjenicima) ako budu izabrani iz redova drugog tima? Za razliku od kolegica koje su već odredile svoje timove, ja mislim da tim koji će voditi lokalni HDZ trebaju odrediti članovi i to putem ovih izbora. Dakle ne radi se o timu nove predsjednice već o timu HDZ-a. Zbog toga odabir (svog) tima prepuštam članstvu HDZ-a.

Pridobijete li većinu podrške članova, koji će biti vaši prvi potezi u stranci?

Kao što sam u svom programu navela, aktivirat ću stranku na način da ću oformiti timove koji će o pojedinim pitanjima davati prijedloge i formirati stranačku politiku koristeći znanje i iskustvo širokog članstva. Na taj način donesene odluke neće biti u suprotnosti s interesom lokalne zajednice i otočana kao dosad. Na prvoj sjednici GO predložit ću donošenje Poslovnika o radu koji će omogućiti svakom članu prisustvovanje i izjašnjavanje na sastancima o temama o kojima se raspravlja. Omogućit ću da na mrežnim stranicama stranke budu dostupni svi zapisnici tijela stranke. Osnovat ću stručne odbore za veći utjecaj stranke na pitanja gospodarskog, kulturnog i socijalnog života u zajednici.

Kakvim vidite trenutno stanje u GO HDZ Mali Lošinj?

Od zadnjih unutarstranačkih izbora vidljiv je pad stranačke aktivnosti, pasivizacija članstva i pad rejtinga stranke. Sve to je posljedica zapuštanja stranke od strane užeg stranačkog vodstva. Stranka ne radi ni u svojim temeljnim ograncima, nema osnovanih stručnih odbora, nema komunikacije ni s članstvom niti s javnošću. Temeljni ogranci se ne sastaju godinama, odnosno samo na izbornim skupštinama. Gradski odbor HDZ-a kao najviše stranačko tijelo se pretvorilo u tijelo koje samo potvrđuje izvan stranke već donesene odluke ili u vanstranačkim postupcima donošenja odluka. Na Gradskom odboru nema bilo kakvih sadržajnih rasprava, a bilo kakvo drukčije mišljenje od onoga koje je nametnuto se tretira kao neprijateljsko. Takvi odnosi i atmosfera dovode do pasivizacije stranke i destimuliranja članstva za bilo kakvim stranačkim angažmanom ili aktivnostima.

Posljedice takve politike su vidljive na rezultatima koje HDZ postiže na izborima. Oni su kontinuirano sve lošiji i lošiji. Bilo da se radi o izborima za mjesne odbore, za Sabor, za EU parlament ili da se radi o predsjedničkim izborima, vidljivo je da HDZ ima sve manju podršku biračkog tijela. Tako je HDZ od lokalnih izbora 2017., kada je u koaliciji s HRAST-om i HSS-om imao 1351 glas, spao na 323 glasa na izborima za EU parlament. U svim ostalim izborima je imao značajan pad u odnosu na prethodne istovrsne izbore. Također na izborima za mjesne odbore HDZ-a je prolazio još gore. Na tek zakazanim izborima za šest mjesnih odbora HDZ ima liste samo u dva mjesna odbora. Zanimljivo je da HDZ nema listu čak niti u Punti Križa, mjesta iz kojeg je sama HDZ-ova gradonačelnica.

Loši rezultati su se gurali pod tepih bez ikakvih ozbiljnih analiza i preispitivanja. Vodstvo se uljuljkivalo činjenicom da je HDZ vladajuća stranka u Gradu Malom Lošinju i da ima svog gradonačelnika. Vladajuća pozicija HDZ-a u Gradu Malom Lošinju je to (p)ostala temeljem rada stranke prije 2017. godine. Idući lokalni izbori i rezultat HDZ-a će biti odraz rada stranke upravo u razdoblju od 2017. godine. Jednostavnom ekstrapolacijom trendova izbornih rezultata jasno je da ukoliko ovi stranački izbori ne dovedu do drastičnih promjena u vodstvu stanke i uz temeljiti zaokret u radu i radikalnu promjenu politike, rezultati na predstojećim lokalnim izborima neće osigurati ostanak na vlasti, odnosno HDZ neće biti najjača politička stranka niti će dalje voditi Grad Mali Lošinj.

Koje je vaše mišljenje o stranačkim konkurenticama?

Uvažavam ih kao i svakog člana stranke. Da mislim da su to dobra rješenja za vodstvo stranke onda se ne bih ja kandidirala. Za sadašnje stanje stranke koliko je odgovoran sadašnji predsjednik toliko je odgovorna i kandidatkinja Kučić. Poznato je da je dosadašnji predsjednik samo bespogovorno branio, odnosno provodio politiku kandidatkinje Kučić. Mislim da se izborom druge kandidatkinje suštinski ništa ne bi promijenilo u načinu vođenja stranke. Tek bi se promijenili protagonisti.

Pobijedite li, hoće li suradnja s aktualnom gradonačelnicom Grada Malog Lošinja biti dobra ili će više djelovati kao, da iskoristimo poznati termin, tvrda kohabitacija?

Suradnja će biti izvrsna ako bude provodila politiku HDZ-a.

Koja je vaša poruka članovima stranke?

Svaki član HDZ-a trebao bi iskoristiti ove izbore kao priliku da promijeni način vođenja stranke i da stvarno demokratizira stranačko odlučivanje. Obraćam se onim članovima koji su bili na biračkom popisu na dan odluke o unutarstranačkim izborima, starim članovima, a ne onima četrdesetak upisanih nakon što je započeo izborni proces, da izađu u što većem broju i iskoriste priliku da postanu onaj dio stranke koji donosi odluke.

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)