Grad Mali Lošinj
Foto: Vedran Morin
IZBOR UREDNIKA KRATKE VIJESTI POLITIKA

Reakcija Grada Malog Lošinja na vijest o Povjerenstvu jeftin je pokušaj da se dobiju izbori i napadne integritet Glasa otoka

Glas otoka u utorak 17. studenoga objavio je vijest o otvorenom predmetu Povjerenstva za sukob interesa nad gradonačelnicom Anom Kučić, što nam je potvrdila sama glasnogovornica, Martina Jurišić. S obzirom kako se bliže unutarstranački izbori u HDZ-u, gdje malološinjska gradonačelnica pretendira za čelno mjesto, iz Grada je stigao sramotan i krajnje degutantan napad na urednika portala Glasa otoka, samo kako bi se, makar i silom, osigurala pobjeda na izborima.

U dijelu reagiranja tako navode da je “Grad Mali Lošinj stupio je u kontakt s Povjerenstvom za sukob interesa, koje je odgovorilo kako su zaprimili prijavu o NAVODNOJ zloupotrebi službenog automobila te su bili dužni otvoriti predmet, što u ovom trenutku znači da su predmet SAMO zaprimili. O tome hoće li se postupak pokrenuti ili ne, odlučivat će se u narednom periodu nakon što Povjerenstvo ispita sve okolnosti te utvrdi vjerodostojnost prijave”.

U prvom tekstu s razlogom nismo naveli broj predmeta jer, poznavajući aktualnu političku vrhušku Malog Lošinja, očekivali smo ovakav napad stoga navodimo kako je riječ o predmetu koji je otvoren pod brojem P-257/20. Neka javnost po tom broju predmeta provjerava tko je u pravu! Nadalje, u “reagiranju” Grada Malog Lošinja navodi se da se “Glas otoka gotovo nikad nije odazvao na događanja iz djelokruga Grada”. Bespredmetno je uopće o tome raspravljati, nemali je broj događanja na koja se Glas otoka odazvao. Štoviše, unazad nekoliko sjednica Gradskog vijeća, iz samo njima poznatih razloga, nismo dobili pozive i materijale za sjednice.

Da mogu iz Grada biti još dramatičniji pokazuje prozivka da se “u grčevitoj borbi za dobivanjem financijskih sredstava od strane Grada Malog Lošinja, urednik portala Glas otoka nebrojeno puta svojim upitima, kako usmenim tako i pismenim, vršio pritisak na Grad proizvoljno, ili uz podršku pojedinaca, insinuirajući na određene nepostojeće nepravilnosti, pa je to tako to slučaj i danas, s napisom naslova “Je li rad gradonačelnice Grada Malog Lošinja, kako tvrdi, doista javan?”. Istina je da je urednik portala prema Gradu Malom Lošinju, kao i prema svim drugim sredinama lokalne samouprave poslao pismo namjere o suradnji još 2019. godine. Za razliku od Radija Jadranke koji dobiva 140.000 kuna, Glas otoka ne uzima ni kunu. Kada treba biti kritičan prema Gradu tog istog Radija nema nigdje, a ovaj iznos otkriva zašto je tako. Također je istina da je ta suradnja u više navrata obećana od strane Grada, te je riječ o iznosu od 30.000 kuna koji nije isplaćen iz, sada već svima, znanih razloga. Naime, urednik je, upravo tom riječju, samovoljno odlučio “ne prodati se za Judine škude” kako bi mogao u miru baviti se istražnim radnjama. Bude li potrebe, objavit ćemo imena i sve prijetnje koje su upućene zbog te odluke uredniku portala.

Grad je dao odgovor, konačno, vezano za korištenje službenog vozila u privatne svrhe.

“Službena vozila Grada gradonačelnica koristi isključivo u službene svrhe s obzirom da obavljanje dužnosti gradonačelnika nije vezano uz radno vrijeme jer priroda obavljanja dužnosti podrazumijeva rad neovisno o satnici. Da je kojim slučajem bilo dvojbe glede usklađenosti određenih postupaka ili djelovanja s načelima javnih dužnosti, zatražili bismo mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Iz svega navedenog, indikativno je da urednik portala kao izvor informacija koristi osobu koja je ujedino i prijavitelj”.

U ovom se očitovanju ponovno Grad poziva na pojedince i osobe, nama u potpunosti nejasno o kome je točno riječ. Voljeli bismo, s obzirom da je riječ o interesu javnosti, da se Grad očituje po pitanju tko su te osobe “koje stoje iza portala Glas otoka”?

Konačno je stigao odgovor i po pitanju zaduženja Grada Malog Lošinja.

“Grad Mali Lošinj nije posljednjih godina dizao nikakve nove kredite iz razloga što se isti dižu samo za realizaciju velikih kapitalnih projekata, a ne za financiranje plaća. Što se tiče likvidnosti i podmirivanja svojih obaveza prema dobavljačima, unatoč izazovnom periodu i pandemiji koronavirusa, Grad nema nikakvih problema. Dijelom je to zbog racionalnog trošenja proračunskih sredstava, a dijelom zahvaljujući činjenici što se iznos prodaje stare osnovne škole u Zagrebačkoj ulici nalazi na računu Grada, unatoč tvrdnjama pojedinaca prenesenih i na ovom portalu”.

Na kraju se ponovno iz Grada obrušavaju na urednika pozivajući se na Kodeks časti, provjeru informacija i kojekakve druge radnje, ali istovremeno iz Grada zaboravljaju na sve te silne upite na koje su odbili odgovoriti. Ovih dana čitamo i reakcije stranačkih kolega da je isti slučaj i u njihovom stranačkom ogranku, stoga nas ništa ne čudi. Glas otoka ima milijun pitanja na koja ćemo tražiti odgovore, a to što ranijih godina nisu navikli na kritički-neovisno novinarstvo samo govori o problemu koji postoji na Lošinju.

Kao urednik portala, dijete siromašne i poštene obitelji, nikome i nikada neću dopustiti da se vrijeđa, prijeti i dira u integritet portala i svih novinara i suradnika, niti ću ja biti taoc te vaše loše politike zbog pisanja istine  jer su nekome izbori pred gubitkom. Ovakav napad ponovno ćemo prijaviti Hrvatskom novinarskom društvu, a od Grada ćemo i dalje zahtijevati odgovore – jer pitanja je još jako puno.

Vedran Morin, urednik portala Glas otoka

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, ili SMS na broj 091 619 7475, e-poštom glasotoka@gmail.com ili putem Facebook stranice i objavit ćemo)