16. siječnja 2021.
Foto: Vedran Morin (arhiva)
LOKALNI IZBORI POLITIKA

Je li rad gradonačelnice Grada Malog Lošinja, kako tvrdi, doista javan?

Kako se bliže unutarstranački izbori u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, tako jača i populizam kod kandidata za pozicije unutar gradskih i županijskih organizacija. Posljednjih dana pozorno pratimo i aktivnosti unutar Gradske organizacije HDZ-a Mali Lošinj, pa su tokom dana do nas stigle dvije informacije.

Ana Kučić
Foto: Vedran Morin (arhiva)

U medijskom predstavljanju, gradonačelnica Grada Malog Lošinja, Ana Kučić, ujedno i kandidatkinja za predsjednicu GO, ustvrdila je kako je “njezin rad javan”. Tu tezu ne potkrijepljuju naša najnovija saznanja posljednjih tjedana i mjeseci na koja nismo od Grada dobili odgovore, kao i na posljednju pristiglu tokom današnjega dana. Naime, Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo je predmet nad Anom Kučić vezano za korištenje službenog automobila Grada Malog Lošinja u privatne svrhe. To nam je potvrdila glasnogovornica Povjerenstva, Martina Jurišić, dipl.iur. Glas otoka jedini je o tome ranije pisao, a sada je slučaj došao i do Povjerenstva. Prilika je to da gradonačelnica Grada Malog Lošinja na najbolji način potkrijepi tezu o javnom radu.

Nadalje, iz Grada Malog Lošinja nismo dobili odgovor na upit je li točno da je Grad podigao novi kredit i zašto. Odgovore smo nastojali dobiti od Erste banke, za koju se sumnja da ga je odobrila, no od tuda zbog poslovne tajne nismo dobili konkretne informacije, ali ni demantij. Zaduženje Grada, ukoliko je do toga zbilja došlo, kako tvrde izvori zbog isplata plaća gradskim službenicima, svakako je nešto s čime javnost mora biti upoznata – i to ne nakon izbora već danas. Nastavno na tvrdnje gradonačelnice da je njezin rad “javan”, pozivajući se na odgovornost, bilo bi korektno potvrditi ili demantirati navode o nedostatku novca u gradskoj blagajni – danas, ne nakon izbora, bili oni unutarstranački ili lokalni.

Ana Kučić se također nije očitovala na ispad dogradonačelnika i aktualnog predsjednika GO HDZ-a, Ante Nedića, nakon što je isti u javnosti u kasnovečernjim satima završio u “klinču” s gradskim vijećnikom s nezavisne liste. Upravo članak 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa karakterizira pravo građana da budu upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba. Grad nam nije ponudio ni odgovore na upit koje medije i ostale usluge financira, čime je prekršen Zakon o pravu na pristup informacijama na koji smo se tom prilikom pozvali. Sve navedeno suprotno je, dakle, tezi da je rad gradonačelnice javan.

Reakcija Grada Malog Lošinja na vijest o Povjerenstvu jeftin je pokušaj da se dobiju izbori i napadne integritet Glasa otoka

(Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp ili Viber broja 091 619 7475, e-poštom na glasotoka@gmail.com ili porukom na Facebook stranicu "Glas otoka")

Ostavite komentar

* Korištenjem ovoga obrasca pristajete na pohranu i rukovanje vašim podacima putem ove web stranice.